Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul de Interne a prezentat noi date privind refugiații din Ucraina

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat datele actualizate privind situația la frontieră.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. Aproape 16 mii de ucraineni au traversat frontiera de stat cu Republica Moldova și peste 300 au cerut azil. Informația a fost prezentată de ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.
Din cei 15 816 de cetățeni ucraineni, aproximativ 3 100 au părăsit teritoriul țării noastre plecând în România, iar alți 3 020 au revenit în Ucraina. Potrivit ministrului, majoritatea cetățenilor se deplasează cu mijloace de transport proprii.

„Către ora 08:00, pe 25 februarie, 315 persoane au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Ana Revenco.

Ea a menționat că persoanele care solicită ajutor sunt direcționate către Centrul de cazare al solicitanților de azil. Până la ora 08:00 la acest centru au fost cazate 74 de persoane, majoritatea venind împreună cu familiile cu copii.
Galerie foto
Refugiați din Ucraina vin în Moldova: Ce se întâmplă acum la punctul de trecere Palanca
Totodată, activează două centre provizorii, în regim de tabără de câmp.
„În centrul provizoriu aflat în adiacentul punctului de trecere Palanca au fost plasați 38 de cetățeni ai Ucrainei. La această oră la acest centru se află 21 de persoane”, a precizat ministrul de Interne.
În cadrul centrului Călărășeuca, amplasat în incinta spitalului din Otaci, a fost înregistrat un flux de 37 de persoane, iar la această oră acolo se află 22 de persoane. Potrivit Anei Revenco, la centrul Moldexpo ajung cetățenii ucraineni care solicită asistență și ajutor. Capacitatea celor două centre provizorii este de 600 de persoane, iar la Moldexpo pot fi găzduite 500 de persoane.
Potrivit ministrului, o mare parte din ucrainenii care intră în țara noastră informează că vor sta la rude, prieteni sau că își vor asigura cazarea pe cont propriu. În context, Revenco a precizat că vor exista discuții cu instituțiile hoteliere din țara noastră pentru a putea asigura cazarea celor care au nevoie.
Pentru cei care ajung la punctele de trecere a frontierei și nu dispun de transport au fost puse la dispoziție șase autobuze cu o capacitate totală de peste 300 de locuri.
„S-au mobilizat și persoane civile care oferă servicii de transport gratuit”, a mai spus Ana Revenco.
Amintim că cetățenii ucraineni pot intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului COVID-19. Automobilele pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.
Societate
Ajutor pentru refugiați: A fost deschis punctul de colectare