CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik, Iulia Sorokopud. În următoarele ore, Comandamentul Militar Unificat va anunța planul privind folosirea în comun a forțelor și mijloacelor în cazul acutizării situației în Zona de Securitate. Declarația a fost făcută pentru Sputnik Moldova de copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Transnistriei, Oleg Beleakov,
“Este posibilă consolidarea posturilor forțelor de menținere a păcii în Zona de Securitate, fapt care va permite mai eficient să se influențeze procesele care au loc. Sunt un șir de măsuri, cum ar fi grupurile de reacție rapidă, care pot fi trecute în regim de alertă sporită în scopul acordării ajutorului atât la posturi (de menținere a păcii – n.n.), cât și în întreaga Zonă de Securitate. De asemenea este posibilă folosirea forțelor de menținere a păcii din perspectiva situației create în Zona de Securitate”, a menționat copreședintele din partea Transnistriei a CUC.
În același timp, Beleakov a declarat că situația din Zona de Securitate este controlabilă și dirijabilă și că “în această săptămână nu au fost fixate semnale că părțile s-ar pregăti să desfășoare acțiuni militare”. Comisia Unificată de Control a discutat posibilele evoluții ale situației ținând cont de va spori valul de imigrare a populației prin posturile de menținere a păcii.
“Astăzi a avut loc ședința CUC. La ea nu au participat doar reprezentanții Ucrainei. De astăzi, observatorii militari ai Ucrainei nu participă la patrularea pe perimetru a Zonei de Securitate, explicând asta prin faptul că în rândul lor sunt oameni bolnavi. Se mai întâmplă, dar niciodată nu s-a mai întâmplat să se întrerupă monitorizarea zonei de securitate”, a declarat Beleakov.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România pe valul naționalismului
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a soluționa conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
Forțele rusești de menținere a păcii au fost introduse în zona acțiunilor de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu acordul semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.
Amintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.
În această dimineață, Maia Sandu a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina. În urma ședinței, șefa statului a declarat că țara noastră este gata să primească câteva zeci de mii de refugiați din țara vecină.
Totodată, Maia Sandu a declarat că Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în toată țara.
Între timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat crearea unei celule de criză în contextul situației din Ucraina. Totodată, la ora 12:00, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis până la data de 4 martie, iar companiile aeriene au anunțat despre anularea tuturor zborurile dinspre și spre Moldova.