CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Republica Moldova este pregătită să contribuie la anumite soluții pentru asigurarea păcii și stabilității din regiune. O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul conferinței de presă de după ședința Guvernului din 23 februarie. Potrivit premierului, „pacea este importantă pentru implementarea reformelor pe care le așteaptă cetățenii”.
„Ne pare rău de această situație tensionată în regiune. Suntem deschiși să contribuim la soluții diplomatice pentru a asigura pacea și stabilitatea în regiune. Pentru noi această pace și stabilitate este foarte importantă ca să putem face reformele și acțiunile pe care le așteaptă cetățenii, să putem dezvolta economia”, a precizat Gavrilița.
Prim-ministrul a mai spus că există riscuri pentru Republica Moldova, în special de ordin economic, determinate de situația din regiune, dar a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite pentru toate scenariile. De asemenea, Gavrilița a anunțat că autoritățile se află în contact cu anumite categorii de cetățeni moldoveni aflați pe teritoriul Ucrainei.
„Relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina fac ca foarte mulți cetățeni să călătorească în ambele state. Noi îndemnăm toți cetățenii Republicii Moldova să urmărească cu atenție declarațiile Ministerului de Externe și să contacteze autoritățile ucrainene în caz de necesitate”, a declarat premierul.
În ultimele zile situația din Donbas s-a acutizat – Kievul a concentrat pe linia de contact o mare parte din armată și a bombardat milițiile locale, inclusiv din mijloace tehnice interzise. Din cauza pericolului unei invazii în regiune a trupelor regulate ucrainene, în Donbas a început evacuarea populației civile – a copiilor, femeilor, bătrânilor în regiunile din Federația Rusă. A fost anunțată mobilizarea generală.
Pe 21 februarie, președintele Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței RPD și RPL și, de asemenea, a dat instrucțiuni ca să se asigure pacea în respectivele republici. După cum a subliniat Ministerul rus de Externe, această decizie a fost luată pe baza prevederilor Cartei ONU. Totodată diplomația rusă a adăugat că țara recunoaște cele două republici Donețk și Lugansk în limitele în care conducerea lor își exercită atribuțiile.