Liderul PCRM susține că mesajul Maiei Sandu adresat luni cetățenilor, privind tensionarea situației la frontiera țării vecine și disponibilitatea de a se mobiliza în caz de necesitate este ridicolă.
„Noi nu trebuie să ne temem și să speriem lumea că, iată, tancurile rusești stau la hotar. Asta e o prostie. Ați văzut ce declarație a făcut Maia Sandu? Că „noi suntem gata, dacă va fi nevoie”. Mie ca general și fost președinte mi-e rușine, pentru că eu știu în ce stare se află Ministerul Apărării”, a spus Voronin.
El afirmă că pericolul declanșării unei operațiuni militare de către Rusia împotriva Ucrainei este o invenție.
„Am discutat la telefon cu persoane influente din Rusia, mi-au spus că nu va fi asta niciodată, dar asta vor să provoace. În condițiile actuale să declanșezi un război e ceva îngrozitor. Există metode diplomatice”, a atras atenția președintele PCRM.
Luni, președintele Maia Sandu a declarat că tensionarea situației la frontiera țării vecine „îngrijorează profund” autoritățile de la Chișinău.
„Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri”, a mai spus președintele.
În context, Maia Sandu a îndemnat toate instituțiile statului să informeze la timp cetățenii despre toate acțiunile de pregătire pe care le întreprind pentru a „contracara posibilele riscuri la adresa securității naționale”.
Declarațiile conform cărora Rusia ar pregăti provocări în Ucraina se fac auzite în continuare dinspre Occident, în pofida revenirii trupelor rusești la locurile lor de dislocare după exerciții.
Moscova a negat în repetate rânduri planurile atribuite Rusiei cu privire la escaladarea situației în jurul Ucrainei și a afirmat în permanență că nu amenință pe nimeni, iar toate aceste declarații sunt folosite ca pretext pentru a desfășura cât mai multă tehnică NATO în apropierea granițelor rusești.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat permanent că scopul poveștilor despre „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor rusești. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Luni, președintele Federației Ruse a avut o întâlnire cu ministrul de Externe Serghei Lavrov și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
La întâlnirea cu Putin, Ministrul rus al Apărării a raportat că „unele exerciții se apropie de sfârșit, unele se vor încheia în timpul apropiat”. Districtele militare de Sud și de Vest ale Federației Ruse au început să-și întoarcă trupele la locurile de dislocare permanentă, le-a spus marți jurnaliștilor general-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.