Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Care ar putea fi tariful pentru energia electrică începând cu luna aprilie: Ce spune Spânu

Vicepremierul Andrei Spînu estimează că din luna aprilie tariful pentru energia electrică ar putea crește, însă prețul va fi unul ”optimist”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. În această primăvară, tariful la energia electrică ar putea trece de trei lei kW/h. Asta a dat de înțeles ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune din țară.
Precizarea a fost făcută după ce moderatorul emisiunii a întrebat dacă ne putem aștepta la scumpiri începând cu luna aprilie, după ce va fi semnat contractul cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, luând în considerare că furnizorii de energiei electrică cer în prezent 2,78 de lei kW/h.
"În urma prețului de achiziție care va fi stabilit după aceste licitații, toate companiile de furnizori cu siguranță vor solicita o revedere a tarifului", a spus Spînu.
Potrivit lui Spînu, acest preț "este unul optimist, pentru că prețurile în regiune sunt de 3-4 ori mai mari".
Contractului de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este valabil până la data de 31 martie 2022.
Societate
ANRE a amânat ședința de azi: Când ar putea stabili noile tarife la energia electrică
Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să se întrunească în ședință pe data de 23 februarie pentru a stabili noile tarife la curentul electric. La ședință urmează să fie reglementat prețul de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.
Astfel, conform proiectului de hotărâre prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., fără TVA:
la punctele de intrare în rețelele electrice de transport - 156 de bani/kWh (acum e 98 de bani/kWh)
la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport - 170 de bani/kWh (acum e 112 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV) - 172 de bani/kWh (acum e 114 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) 184 de bani/kWh (acum e 125 de bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) 216 de bani/kWh (acum e 151 de bani/kWh)
Conform proiectului de hotărâre, la ședință ar urma să fie reglementate prețurile de furnizare a energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, fără TVA:
la punctele de intrare în rețelele electrice de transport - 155 de bani/kWh (acum e 101 bani/kWh)
la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport - 170 de bani/kWh (acum e 115 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele
electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) - 187 de bani/kWh (acum e 143 de bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele
electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) - 246 de bani/kWh (acum e 204 bani/kWh)
Astfel, prin comparație se vede foarte clar că energia electrică ar putea deveni mai scumpă. Totodată, este de menționat faptul că ambele hotărâri, în caz că vor fi adoptate, vor intra în vigoare în data publicării în Monitorul Oficial.
Amintim că în data de 28 ianuarie, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică livrată de furnizorul central S.A. „Energocom”. Astfel, noul tarif este de 3,24 lei/kWh, fără TVA. În data de 24 decembrie 2021, tariful aprobat era de 2,29 lei/kWh, fără TVA. Astfel, tariful s-a majorat cu 95 de bani.