BUCUREȘTI, 16 feb – Sputnik. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, continuă seria acțiunilor întreprinse în România.
După ce, luni, 14 februarie a mers la Iași pentru a-l comemora pe poetul Grigore Vieru, iar marți a fost la Buzău și București, miercuri, 16 februarie 2022, s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cu vicepreședintele Senatului României, Paul Stănescu.
”Am mulțumit pentru suportul pe care l-a oferit și îl oferă România - Republicii Moldova în diferite domenii, infrastructură, educație, social, cultură și altele. La fel, fiind vicepreședintele CALM, am ținut să mulțumesc în numele tuturor primarilor pentru grantul de 100 de milioane de euro suport pentru alte programe și proiecte noi pentru Republica Moldova”, spune Ceban.
Acesta a adăugat că a discutat despre numeroasele colaborări și proiecte pe care le are Chișinăul cu diverse orașe și regiuni din România și a pledat pentru extinderea acestora în Chișinău și suburbii.
La fel, a continuat edilul municipiului Chișinău, a abordat subiectul ce ține de lansarea și perspectivele Mișcării Alternativa Națională (MAN) în Moldova, dar și despre potențialul de colaborare cu partea română.
Acord de colaborare între municipiul Chișinău și județul Ilfov din România
Ion Ceban a avut întâlniri și cu președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.
Primarul Chișinăului spune că a semnat Acordul de colaborare între municipiul Chișinău și județul Ilfov din România.
Documentul presupune promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în beneficiul ambelor localități – Chișinău și Ilfov.
”Suntem gata să dezvoltăm o cooperare durabilă între departamentele specializate și instituțiile subordonate autorităților locale, agenți economici, sectorul asociativ, locuitorii din județul Ilfov și municipiul Chișinău”, a explicat Ceban.
El a precizat că urmează schimburi de experiență și informații în domeniul dezvoltării locale; organizarea activităților comune cu caracter educativ, social, cultural și sportiv; schimburi inter-instituționale în domeniile protecția mediului înconjurător, învățământ, transport și sănătate publică.
”Ne propunem să promovăm și să susținem reciproc relațiile economice, comerciale, agricole și proiectele de infrastructură. Vom dezvolta colaborarea economică reciproc avantajoasă, creând condiții favorabile pentru dezvoltarea investițiilor, precum și vom organiza atât în România, cât și în Republica Moldova, diferite expoziții și târguri”, a afirmat edilul Chișinăului.
Acesta a adăugat că un accent deosebit va fi pus pe programele de schimburi culturale unde vom promova ansamblurile artistice și oamenii de cultură și de artă din țara noastră.
Un alt domeniul de colaborare va fi cel al protejării, reabilitării și conservării monumentelor de patrimoniu.
Totodată, în baza Acordului de Colaborare semnat, se va sprijini colaborarea între școlile de toate gradele și categoriile, facilitând schimburile de experiență între cadre didactice și elevi.
”Vom contribui și la dezvoltarea societății civile de pe ambele maluri ale Prutului, prin sprijinirea stabilirii de legături și a colaborării dintre organizații, asociații și instituții care activează în diferite domenii”, spune Ceban.
De asemenea, se vor identifica noi proiecte de dezvoltare economică și socială, care pot beneficia de susținerea financiară.