Grupul de lucru al Parlamentului și Adunării Populare a Găgăuziei își va relua activitatea

Spicherul Parlamentului a avut luni o convorbire telefonică cu noul președintele al Adunării Populare a UTA Găgăuzia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Președintele Parlamentului, Igor Grosu și președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Dmitri Constantinov, au convenit în privința reluării discuțiilor în grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității unității teritoriale autonome Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia. Informația a fost comunicată de serviciul de presă al Parlamentului.
”Noi avem nevoie de un dialog deschis, pragmatic, pentru ca împreună să elaborăm proiecte concrete pentru cetățenii noștri”, a declarat Grosu.
Șeful Parlamentului i-a urat lui Dmitri Constantinov succes în noua sa funcție.
Politică
Legile despre statutul Găgăuziei: Ce înseamnă pentru regiune
Amintim că, în 2015, în Moldova a fost creat un grup de lucru interparlamentar, în care au fost incluși câte cinci deputați ai organului legislativ suprem și ai Adunării Populare a Găgăuziei. Sarcina principală a grupului a fost delimitarea competențelor autonomiei și ale autorităților centrale. Grupul negociatorilor a beneficiat de concursul unor experți locali și internaționali.
Peste un an, în anul 2016, grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze.
Una dintre ele reglementa intrarea localităților în componența Găgăuziei, precum și ieșirea din componența autonomiei.
Al doilea presupune stabilirea în sistemul administrației publice locale a unui nivel special de guvernare pentru autonomie.
Iar al treilea proiect de lege prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia.
Două din cele trei proiecte au fost adoptate în decembrie 2020, al treilea proiect a fost aprobat doar în prima lectură.
Societate
Deputații găgăuzi îi solicită Rusiei gaz sub formă de ajutor umanitar