Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: De ce președintele Parlamentului critică Gazprom

Expertul economic Roman Chircă a evaluat declarațiile autorităților și a explicat de ce problema aprovizionării țării cu gaze nu trebuie politizată.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, consideră că Gazprom, principalul furnizor de gaze naturale al Republicii Moldova, are o „atitudine deosebită” față de actualul guvern.
Potrivit șefului Legislativului, concernul şi-a schimbat atitudinea preferenţială faţă de partea moldovenească. Deși reprezentanții întreprinderii Gazprom au afirmat în repetate rânduri că nu există un subtext politic în prelungirea contractului.
De ce președintele Parlamentului a adresat critici furnizorului rus de gaze naturale? Răspuns la această întrebare a oferit expertul Roman Chircă în emisie la Radio Sputnik Moldova.
„Trebuie remarcat că schimbarea de ton a Guvernului Republicii Moldova și a furnizorului de gaze rusești a avut loc după venirea la putere a noului partid majoritar. În opinia mea, acest partid a făcut o mulțime de declarații anti-ruse care sunt absolut inutile în procesul de venire la putere”, a spus interlocutorul.
Expertul a atras atenția că „răcirea” relațiilor politice la nivel interguvernamental se resimte anume în urma unor astfel de declarații.
Potrivit economistului, guvernul și președintele parlamentului ar trebui să rămână cu picioarele pe pământ în ceea ce privește furnizarea gazelor rusești, deoarece aceasta este singura modalitate de a găsi soluții tehnice bune pentru prelungirea contractului de gaze.