Când începe postul Paștelui în 2022

În 2022, Paștele Ortodox va avea loc cu 8 zile mai devreme decât în 2021 și va fi sărbătorit pe 24 aprilie. Află când începe Postul Paștelui în 2022.
Sputnik
Potrivit calendarului creștin ortodox, în anul 2022, Sfintele Paști cade pe data de 24 aprilie. Anul acesta, Paștele Blajinilor, zi când pomenim toți morții, va fi sărbătorit pe data de 2 mai. Postul Paștelui va începe la data de 7 martie.

Postul Paștelui - ce trebuie să știi

Postul Paștelui este perioada de pregătire duhovnicească înainte de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an.
Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.
În 2023, Postul Paştelui începe pe 27 februarie şi se încheie pe 15 aprilie. În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalice. Mai mult, aceștia trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune alături de fapte bune.
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă ca postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Regulile postului și când se fac dezlegări la pește

Conform Sfintei Tradiții, în primele două zile (luni și marți din săptămâna întâia a Postului Mare) se recomandă, pentru cei ce pot să țină, post negru sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă. La fel, în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele doua zile (vinerea și sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.
Miercuri se ajunează până seara (odinioară pana după săvârșirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta și duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin.
Se dezleagă de asemenea la vin și untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ținere (însemnate în calendar cu cruce neagră: Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (9 martie), Sfinții 40 de mucenici (22 martie), Joia Canonului celui mare, iar de Bunavestire (7 aprilie) este dezlegare la vin. La praznicul Buneivestiri (7 aprilie) și în Duminica Floriilor se dezleagă și la pește. În cazul în care Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn și vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin, scrie părintele Prof. Dr. Ene Braniște în ”Liturgica Generală”.
În anul 2023, Paștele va fi sărbătorit pe data de 16 aprilie.
Infografic
Calendar Creștin Ortodox 2022