Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoianoglo va fi cercetat în dosarul profesorilor turci

Procuratura Anticorupție anunță anularea ordonanței de refuz în cazul pornirii urmăririi penale pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci.
Sputnik
CHIȘINĂU, 7 feb - Sputnik Ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale emisă de procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Andrei Balan, a fost anulată de procurorul ierarhic superior. Anunțul a fost făcut în această seară de Procuratura Anticorupție.
Asta înseamnă că procurorii vor investiga acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în legătură cu expulzarea celor 7 profesori turci.
"La 4 februarie 2022, procurorul șef interimar al Procuraturii Anticorupție fiind împuternicit de către CSP de a examina în ordinea controlului ierarhic superior, plângerea ex-deputatei Inga Grigoriu, a dispus anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale din 22 decembrie 2021, emisă de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, fiind pornită urmărirea penală", se arată în comunicatul emis de Procuratura Anticorupție.
Amintim că, procurorul Andrei Balan a fost desemnat de CSP la 22 decembrie, anul trecut, pentru examinarea sesizării Ingăi Grigoriu, prin care se sesiza despre acțiunile pretinse a fi ilegale ale Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin imixtiune in înfăptuirea justiției care s-au soldat cu investigarea defectuoasă a urmăririi penale în cauza penală numită generic „expulzarea profesorilor turci”.
În 2018, mai mulți angajați ai liceului moldo-turc „Orizont” au fost reținuți de reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, SIS a anunțat că cei șapte cetățeni străini, „suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili”.
Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenția pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 000 de euro pentru cinci cetăţeni turci ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral în valoare de 125 000 de euro, echivalentul a 2 560 000 de lei, conform ratei oficiale de schimb a BNM, la data pronunțării hotărârii, ceea ce constituie un prejudiciu în proporții deosebit de mari, cauzat intereselor publice.
Politică
Stoianoglo, plasat sub control judiciar pentru încă 30 de zile