Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

SUA au ignorat îngrijorările principiale ale Rusiei, a declarant Putin

Comentând răspunsul dat de SUA la garanțiile de securitate, Vladimir Putin a declarat că cele mai importante îngrijorări formulate de Moscova au fost ignorate.
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. În conferința de presă care a urmat după discuțiile cu premierul ungar, Viktor Orban, președintele rus a spus că Moscova analizează cu atenție răspunsurile primite pe 26 ianuarie din partea Statelor Unite și a NATO la propunerile de garanții de securitate.

"Dar este deja clar, eu l-am informat despre asta pe domnul prim-ministru (Viktor Orban – n.n.), că îngrijorările de bază ale Rusiei au fost ignorate. Nu am văzut o luare în considerare adecvată a celor trei cerințe cheie pe care le-am formulat noi", a spus Putin, fiind citat de RIA Novosti.

Printre punctele principale, președintele Rusiei a numit neadmiterea extinderii NATO, renunțarea la planul de desfășurare a sistemelor de arme de atac în apropierea granițelor ruse, precum și revenirea la infrastructura militară a blocului din Europa la situația din 1997.
Putin a amintit că, după prăbușirea URSS, Alianța Nord-Atlantică a promis că nu-și va dezvolta infrastructura spre est, dar acum NATO include Țările Baltice, Polonia și România.
"Au spus una, au făcut alta. După cum se spune la noi în popor, ne-au înșelat, pur și simplu ne-au amăgit", a adăugat președintele rus.
Totodată, el a atras atenția asupra faptului că politica „ușilor deschise” nu este fixată nicăieri în documentele NATO.
„Iată ni se spune: politica „ușilor deschise”. De unde au luat-o? În NATO, politica „ușilor deschise”... Unde este fixată? Nicăieri. În articolul 10 al tratatului din 1949, dacă nu mă înșală memoria, se spune despre crearea NATO că Alianța, de comun acord cu toți participanții și membrii NATO, poate accepta și alte țări europene în această organizație. Poate, dar nu este obligat”, a remarcă președintele Federației Ruse.
El a vorbit și despre amenințările pe care le presupune intrarea Ucrainei în Alianță.
„În documentele doctrinare ale Ucrainei însăși este scris că ei au de gând să recupereze Crimeea, inclusiv prin mijloace militare. Și asta nu este doar o declarație pentru public, ci este scris în documente. Imaginați-vă că Ucraina este membră a NATO, ticsită de arme, în car există sisteme moderne de atac la fel ca în Polonia și România – cine va opri asta? Și începe operațiuni în Crimeea, acum nici măcar nu vorbesc despre Donbas”, a sugerat Putin.
El a îndemnat să se gândească la ce ar putea duce un astfel de scenariu.
"Noi… ce să luptăm cu blocul NATO? Ei bine, s-a gândit cineva la asta? Se pare că nu", a spus președintele rus.
Putin a subliniat că Moscova se străduiește să evite o escaladare a situației, pentru aceasta este necesar să se asigure securitatea tuturor părților interesate - Rusia, UE și Ucraina. Potrivit lui, Washingtonul folosește Kievul ca un instrument pentru a limita Rusia, fără să-i pese de interesele părții ucrainene.
Liderul rus și-a exprimat speranța că Kremlinul și Casa Albă vor putea găsi o soluție la această problemă, dar este încă greu de spus care va fi.
Internațional
Orban i-a mulțumit lui Putin pentru acordul cu ”Gazprom”

Problema ucraineană și negocierile cu Occidentul

Relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate în ultimele luni. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Kremlinul că pregătește o „invazie” a Ucrainei și, pe acest fundal, își întăresc prezența în Europa de Est și amenință cu înăsprirea sancțiunilor antirusești.
Moscova respinge toate pretențiile și reamintește că Kievul nu respectă acordurile de la Minsk: autoritățile ucrainene au concentrat jumătate din personalul armatei în apropierea liniei de confruntare și trag în partea adversă cu arme interzise.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat în repetate rânduri că scopul poveștilor de „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor ruse. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
La sfârșitul anului trecut, Moscova a predat Bruxelles-ului și Washingtonului proiectele de documente privind garanțiile de securitate, principala cerință era neextinderea NATO spre est, dar tocmai partenerii săi occidentali, potrivit MAE rus, au fost cei care au ignorat în răspunsul lor scris aceste garanții de securitate.