CHIȘINĂU, 2 feb - Sputnik. Din această dimineață, de la ora 10:00, orologiul de pe Arcul de Trium din Piața Marii Adunări Naționale va răsuna din nou. Ceasul, reparat de către Întreprinderea Municipală „Autosalubritate” va fi auzit din nou la fiecare sfert de oră și la ora exactă.
„Ceasul funcționează, el arată ora exactă, însă ar trebui să și sune așa cum a fost anterior. Piesa responsabilă de sunet s-a uzat, pentru că mecanismul este destul de vechi, având deja 185 de ani. Cel mai probabil, va trebui să găsim un meșter iscusit să confecționeze manual piesa la comandă”, a precizat Directorul interimar al întreprinderii „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, la începutul lunii ianuarie.
Potrivit responsabililor din cadrul întreprinderii, ceasul s-a oprit din cauza unei defecțiuni tehnice, mai exact din cauza unei piese care a fost mai greu de găsit.
Pe pagina sa de Facebook, primarul Ion Ceban a scris că cel mai important ceas al țării, simbolul Chișinăului, este unul mecanic și este repornit o dată la fiecare 24 de ore.
Ceasornicarul urcă zilnic în jur de 40 de trepte ca să ajungă în turn și învârte un scripete care ridică greutățile ce mențin ritmul mecanismului.
„Detaliul care face ca orologiul din centrul capitalei să fie unicat este mecanismul care unește ceasul de cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf și a fost confecționat după schițele vechi, dintr-o placă metalică specifică”, scrie Ceban.
Trebuie precizat, orologiul este montat pe partea frontală a Arcului de Triumf din Piața Marii Adunări Naționale. Este luminat în timpul nopții. Ornamentele și capitelurile sunt executate în ceramică.
Primele ceasuri pe arcadă au apărut în anul 1842. Ele au fost aduse de la Odesa, iar șapte ani mai târziu un vânt puternic a smuls cadranul. Mecanismul a funcționat până în anul 1881 și a trebuit să fie înlocuit. Noul mecanism a fost achiziționat în Austria. Ceasul original a funcționat fără reparații până la începutul războiului, când a fost lovit de bombardamentele din anul 1941.
Filele din istorie dezvăluie că ceasul din inima Capitalei, de altfel ca și Arcul de Triumf pe care este instalat, nu ar fi existat dacă, în 1836, inginerii care au proiectat Catedrala și Clopotnița nu ar fi comis o eroare. Aceștia ar fi comandat câteva clopote pentru Catedrală, iar unul dintre ele, fiind prea mare, nu putea fi instalat în Clopotniță. Atunci a apărut ideea de a construi un Arc de Triumf după modelul celui de la Roma, doar că mai mic.