Coronavirus

Ce faci dacă ești vaccinat și ai contactat cu o persoană testată pozitiv la COVID-19

Ministerul Sănătății a anunțat care sunt regulile de conduită pentru cei care au fost în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 și sunt scutiți de regimul de carantină.
Sputnik
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Autoritățile din sănătate precizează că dacă ați avut contact cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar aveți schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, carantina nu este necesară.
Asta în contextul în care a fost adoptată o noua hotărâre a CNESP pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și a prezenței tulpinii omicron pe teritoriul Republicii Moldova. Iar din data de 22 ianuarie au intrat în vigoare noile restricții introduse în contextul pandemiei COVID-19, valabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Totodată, astăzi Ministerul Sănătății anunță că persoanele vaccinate care au avut contact cu cineva infectat este de ajuns să poarte mască de protecție sau respiratorie tip FFP2 în preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cât și cele deschise, timp de 10 zile.
Să fie atenți la orice simptome ale COVID-19, în special febra, tusea sau respirația dificilă. Iar dacă totul este bine și doriți să vă convingeți că nu v-ați infectat faceți un test de diagnostic rapid sau PCR la a 5-a zi după expunere.
Totuși este recomandat să respectați suplimentar și aceste măsuri timp de 10 zile de la data ultimului contact cu o persoană confirmată cu COVID-19:
1.
Limitați contactul apropiat cu persoanele, în special în spațiile aglomerate închise sau slab ventilate;
2.
Evitați întrunirile publice și evenimentele private;
3.
Evitați contactul/întâlnirile neesențiale cu alte persoane, în special cele vulnerabile;
4.
Lucrați de la distanță, dacă este posibil;
5.
Nu mergeți în locurile în care nu puteți purta mască, cum ar fi restaurantele și sălile de sport;
6.
Nu vizitați persoanele în spitale, centre de îngrijire sau detenție, cu excepția cazului în care vizita este esențială și a fost convenită în prealabil, cu personalul;
7.
Limitați contactul cu persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta o formă severă în cazul infectării cu COVID-19;
8.
Monitorizați zilnic simptomele.
Însă dacă apar simptome ale COVID-19, autoizolați-vă și apelați medicul de familie.
Coronavirus
COVID-19 în Moldova: Câte cazuri noi de infectare sunt astăzi