BUCUREŞTI, 17 ian – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit fostului președinte american Donald Trump, cea mai dificilă țară cu care a avut de-a face în timpul mandatului său nu a fost China, Coreea de Nord sau Rusia, ci Statele Unite.
„Această mulțime este un simbol masiv al ceea ce a avut loc, deoarece oamenii sunt flămânzi de adevăr: își doresc țara înapoi”, a spus Trump la mitingul său „Salvați America”. „Vreau ca ei să-şi recapete ţara lor, între granițele deschise și alegerile proaste, iar [ţara noastră] a fost mereu considerată o țară frumoasă când au avut alegeri corecte, iar acum suntem "calul de bătaie" în toată lumea din multe motive”, a adăugat cel de-al 45-lea președinte al SUA, citat de Sputnik News.
Trump: „Nu am avut niciodată probleme cu lipsa de respect din partea altor state”
Potrivit fostului președinte, nu au existat probleme cu Rusia și Ucraina sau cu președintele Taiwanului, sau al Chinei, Xi Jinping, în timpul mandatului său.
„Putin nu numai că amenință Ucraina... dar acum amenință că va intra în Cuba și în Venezuela, este o lipsă de respect și nu am avut niciodată această problemă, nu-i așa? Nu a fost nicio problemă cu Putin și Ucraina. Nu a fost nicio problemă cu președintele Xi în Taiwan. China, Rusia și Iranul se angajează în agresiuni și provocări; nu ar fi îndrăznit niciodată să facă acest lucru cu doar un an în urmă. Nu ar fi făcut niciodată nimic din toate acestea. Se joacă cu noi”, a subliniat Trump.
Trump a exagerat declarațiile Moscovei cu privire la posibilitatea desfășurării infrastructurii militare în străinătate, susținând că președintele rus Vladimir Putin intenționează să „intre” în Cuba și în Venezuela.
Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat joi pentru RTVI că nu va confirma sau exclude nimic nici în ceea ce privește posibilitatea ca infrastructura militară rusă să fie desfășurată în Cuba sau în Venezuela.
De asemenea, consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a comentat joi declarația lui Riabkov, care sugera că Moscova ar putea lua în considerare o prezență militară în America Latină. Sullivan a spus că această problemă nu a fost adusă în discuțiile cu privire la stabilitatea strategică, dar că SUA se vor ocupa de o astfel de situație într-un mod „decisiv” dacă ea s-ar declanşa.