Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Depozitele subterane europene de stocare a gazelor sunt golite la mai bine de jumătate

Gas Infrastructure Europe: Depozitele subterane de stocare a gazelor din Europa sunt goale în proporție de peste 50 la sută.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Consumatorii europeni retrag în mod activ gaz din depozitele subterane - acestea au fost golite deja la mai bine de jumătate, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe (GIE).
Nivelul de umplere a „subteranelor” europene a fost de 49,33% pe 12 ianuarie. De menționat că, un an mai devreme, în aceeași zi, indicatorul a fost semnificativ mai mare - aproape 65%, iar în 2020 - 83%.
Din cauza iernii geroase și lungi (sezonul de retragere a gazelor s-a încheiat abia la sfârșitul lunii martie 2021), în sezonul de retragere anterior Europa a cheltuit din depozite volume record pentru ultimii ani - 65,6 miliarde de metri cubi.
În actualul sezon de retragere, care a început pe 13 octombrie, nivelul de umplere a depozitelor europene a scăzut deja cu aproape 28%. Pe 12 ianuarie, Gazprom a comunicat că Europa, conform datelor din 10 ianuarie, a scos din depozitele sale subterane mai bine de jumătate din volumul de gaz pompat anul trecut - 55,6% sau 26,6 miliarde de metri cubi.
Economie
Europa riscă o penurie de gaz dacă Rusia își îndrepta exporturile spre China
Temperatura scăzută stimulează cererea de combustibil astfel că pe 21 decembrie prețul futures la gaz a zburat până la un maxim istoric - aproape 2200 de dolari pentru mia de metri cubi.
Anterior, experții au spus pentru RIA Novosti că ar trebui să existe suficient gaz pentru consumatorii europeni dacă vremea va fi moderat rece, dar în cazul unor geruri puternice ar putea să apară întreruperi ale livrărilor. Dacă ritmul de retragere din depozite se va păstra, către martie-aprilie depozitele europene vor fi umplută la un nivel record de mic.
Potrivit lui Vladimir Putin, deficitul de gaze pe piața europeană este un rezultat al politicii economice a Comisiei Europene. În afară de aceasta, Statele Unite și Orientul Mijlociu au livrat Europei cu opt miliarde de metri cubi de combustibil mai puțin decât ar fi trebuit, în timp ce Gazprom a crescut importul cu 11 miliarde de metri cubi.
Societate
Gavrilița: Moldova discută cu Gazprom o eventuală amânare a plăților