TIRASPOL, 13 ian – Sputnik, Iulia Sorokopud. Partea transnistreană a comentat declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform cărora Rusia ar trebui să-și „retragă forțele și să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, Ucrainei și Moldovei”. Prin trupe se subînțelege contingentul rus de menținere a păcii.
„Atunci când oficialii respectivi ai NATO încearcă să comenteze situația din Transnistria și nemijlocit din Zona de Securitate, am impresia că sunt departe de cadrul normativ legal care s-a format în toți acești ani”, a spus copreședintele Comisiei Unificate de control (CUC) din partea Transnistriei Oleg Beleakov.
Partea transnistreană a amintit despre eficiența operațiunii de menținere a păcii, care durează deja de 30 de ani. Beleakov a citat o serie de documente de lucru care au fost întocmite în conformitate cu standardele europene respective și au fost recunoscute de Organizația Națiunilor Unite.Transnistria a mai amintit că în cadrul acordului din 1992 „Cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat”, Rusia, în calitate de țară garant, a adus la masa negocierilor părțile moldovenească și transnistreană și a asigurat procesul de negocieri.
"Să spui că acest lucru este ilegal și contraproductiv este la fel cum ai încerca să aprinzi un foc pe loc gol. Pentru ca acest foc să afecteze o mulțime de oameni, anumite evenimente și să se instaureze haosul pe acest pământ. Înainte de a face orice fel de declarații în acest sens, trebuie să cunoști mai întâi situația în sine, să clarifici dacă există vreo bază legală. Iar ea există, și destul de solidă: aici se află atât trupele rusești, cât și însăși operațiunea de menținere a păcii, și mecanismul de menținere a păcii în ansamblu. Inclusiv reprezentanții Ucrainei și ai misiunii OSCE care participă la acest proces – oare și ei se află aici ilegal și trebuie retrași undeva? Haideți să ne lămurim. Acesta este un mecanism comun care astăzi face față cu succes sarcinilor sale”, a spus Beleakov.
În ajun, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a adresat Rusiei cu solicitarea de a retrage trupele sale din Georgia, Ucraina și Moldova.
"Aceste forțe se află acolo fără acordul guvernelor acestor țări. Nimeni nu le-a invitat acolo. Țările NATO au îndemnat Rusia să retragă aceste forțe și să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, Ucrainei și Moldovei", a declarat Stoltenberg.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România pe valul naționalismului. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a soluționa conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.Forțele rusești de menținere a păcii au fost introduse în zona acțiunilor de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu acordul semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.