Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.
În Almatî, vechea capitală a țării, au avut loc pe 4 și 5 ianuarie confruntări cu forțele de securitate, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare. Pe întreg teritoriul Kazahstanului a fost deconectat internetul, iar transmisiunea mai multor posturi TV a fost oprită temporar. În Kazahstan a fost instituită starea de urgență.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine.
În timpul ciocnirilor din Almatî, 13 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși, doi dintre ei fiind decapitați - aceasta este o dovadă a caracterului terorist al bandelor. Alți 353 de ofițeri de securitate au fost răniți.