Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

„Soarele artificial” atinge o temperatură record

„Soarele artificial” creat în China în cadrul experimentului din domeniul energiei curate a atins o temperatură de cinci ori mai fierbinte decât cea a Soarelui.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Un experiment de energie curată cunoscut sub numele de „Soarele artificial” a atins o temperatură de 70.000.000C, care a fost menţinută mai mult de 17 minute, în timpul testelor din China. Programul își propune să reproducă reacțiile naturale care au loc în stele.
Oamenii de știință chinezi au stabilit joi un nou record, când reactorul „Experimental Advanced Superconducting Tokamak” (EAST), cunoscut sub numele de „Soare Artificial”, a atins și a menținut o temperatură de cinci ori mai fierbinte decât Soarele, relatează agenția de știri Xinhua, administrată de stat.
Astfel, operațiunea cu plasmă la temperatură înaltă a menţinut o temperatură de 70.000.000C timp de 1.056 de secunde, însemnând peste 17 minute, potrivit Xinhua. Prin comparație, se crede că Soarele are o temperatură în jur de 15.000.000C în centrul său.
Realizarea a fost anunțată vineri de Gong Xianzu, cercetător la Institutul de Fizică a Plasmei al Academiei Chineze de Științe (ASIPP). „Operațiunea recentă pune o bază științifică și experimentală solidă pentru funcționarea unui reactor de fuziune”, a spus Gong, citat de RT.
Proiectul EAST își propune să dezvolte o tehnologie care să poată furniza energie curată aproape nelimitată prin imitarea reacțiilor care au loc în Soare și în alte stele. Experimentele sunt desfăşurate în Hefei, capitala provinciei Anhui din estul Chinei.
Programul folosește fuziunea nucleară, ciocnind nuclee atomice pentru a genera cantități masive de energie, reproducând fizica stelelor. Spre deosebire de fisiunea nucleară, care este folosită în energia nucleară convențională, nu sunt produse deșeuri periculoase.
Societate
Imagini fascinante: Eclipsa de Soare, surprinsă de sateliți rusești - Video