CHIȘINĂU, 1 ian – Sputnik. Recunoașterea dreptului de a facilita eutanasia indirectă în Austria va avea ca rezultat că oamenii vor fi tentați să-și pună capăt vieții, iar consimțământul ar putea deveni o marfă pe piața neagră, la fel ca certificatele de vaccinare împotriva coronavirusului, a declarat pentru RIA Novosti vicarul general al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a Maicii Domnului de la Moscova, preotul Kirill Gorbunov.
Astăzi, 1 ianuarie, în Austria intră în vigoare o lege care permite persoanelor bolnave în faza terminală și celor care suportă dureri mari pe perioade lungi fiind bolnave grav să folosească dreptul de a primi asistență în eutanasie indirectă. De fapt, este un ajutor pentru sinucidere.
Biserica Catolică, a spus Gorbunov, are o părere fără echivoc negativă cu privire la fenomenul eutanasiei dintr-o serie de motive teologice și practice, principalul dintre acestea fiind că o persoană nu își dă sieși viață și respectiv nu are dreptul să și-o ia: nici pe a sa, nici pe a altora.
Oamenii din această categorie, la o examinare mai atentă, au nevoie, în primul rând, de compasiune, îngrijire specială, sprijin în fața suferinței lor, pe care nu le primesc, a adăugat el.
„Acest lucru duce inevitabil la situații în care oamenii tind să-și pună capăt vieții pentru că provoacă neplăceri rudelor lor, simțindu-se singuri și abandonați. Așa cum astăzi oamenii își cumpără certificate de vaccinare, în același mod ilegal vor primi acordul pentru uciderea rudei lor”, a spus preotul pentru RIA Novosti.
Latura practică a promovării eutanasiei, în opinia sa, schimbă în principiu atitudinea față de sistemul de sănătate, al cărui scop fundamental este îmbunătățirea vieții umane.
„Ea are o zonă separată legată de încetarea vieții umane. Acest lucru pune o problemă morală pentru mulți lucrători din domeniul sănătății care ar putea fi implicați: nu este clar cum își vor putea continua munca”, a adăugat el.
Problemele etice complexe asociate cu eutanasie vor însemna o revoluție în viața oamenilor, a societății, crede Gorbunov.
„Episcopii austrieci, exprimându-și regretul în legătură cu adoptarea acestei legi, și-au exprimat și speranța că această lege, pur și simplu, nu va fi aplicată, că în societatea austriacă va fi posibil să se creeze un asemenea climat și atitudine față de persoanele bolnave încât ele, pur și simplu, nu va avea motive să apeleze la aceasta lege.
După cum a spus frumos arhiepiscopul Vienei, cardinalul Schönborn, un om nu trebuie să moară de mâna altui om, ci în îmbrățișarea acestuia”, a concluzionat vicarul.