Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ceban a comentat achizițiile de gaz făcute de Guvern: Miroase a crimă

Primarul Chișinăului a comentat achizițiile făcute de guvernare ce țin de sursele alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară.
Sputnik
CHIȘINĂU, 30 dec - Sputnik. Negocierile dintre autoritățile moldovenești și Gazprom cu privire la noul contract de furnizare a gazelor naturale au fost transparente, iar schema de cumpărare a gazelor naturale din surse alternative, organizată de Guvernul Republicii Moldova în perioada crizei energetice, prezintă semne ale unei scheme criminale. Declarația a fost făcută de primarul Ion Ceban într-un interviu pentru Sputnik Moldova.
Edilul șef a precizat că în timpul campaniei electorale reprezentanții actualului Guvern vorbeau despre prețuri prea mari la gazele naturale, însă în urma negocierilor pe care le-au avut cu Gazprom costul combustibilului a crescut și mai mult.

”Noi încă nu am văzut contractul ce ține de livrarea gazelor naturale. Faptul că au cumpărat gaz rusesc din Olanda și Polonia la un preț de 1 200 de dolari - miroase a crimă. Ei strigau în gura mare: democrație, transparență, pluralism. Însă totul este invers ", a declarat Ceban.

Livrarea gazelor de la Gazprom a expirat în data de 30 septembrie, iar negocierile pentru prelungirea lui au intrat în impas.
La Moscova au plecat să poarte negocieri vicepremierii Vlad Kulminski și Andrei Spînu, care au discutat cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale, Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei, Nikolai Șulginov. Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
Ulterior, autoritățile noastre au reușit să se înțeleagă cu Gazprom și să semneze un contract de livrare a gazului rusesc pentru cinci ani.
Economie
Vor fi sau nu majorare din nou tarifele la gaz – iată ce spune Vadim Ceban