Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CNA are obiecții la procedura de efectuare a auditului la Moldovagaz: „Risc de corupție”

Centrul Național Anticorupție a efectuat expertiza hotărârii de Guvern care stabilește condițiile de efectuare a auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Instituția are mai multe obiecții și a venit cu o solicitare față de Cabinetul de Miniștri.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 dec - Sputnik. CNA precizează că a constatat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern cu privire la auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom.
„Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate”, precizează Centrul Național Anticorupție.
Instituția recomandă Guvernului să delimiteze „clar și fără echivoc” cercul entităților care urmează să fie supuse auditului.
„O primă obiecție din Raportul de expertiza privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului se referă la faptul că, legea nu stabilește exact care sunt acești “factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent”, se precizează în comunicatul de presă al CNA.
Centrul Național Anticorupție susține că „această ambiguitate privind cercul subiecților vizați de audit ar putea duce la apariția riscurilor de corupție”.

Autorii expertizei susțin că s-au constatat carențe și în procedura de selectare a companiei care va efectua auditul.
„Stipulările neclare despre procedura de achiziție publică a serviciului de audit pot crea riscuri de corupție și incidente de integritate din partea funcționarilor de la Agenția Proprietății Publice, responsabilă de implementarea normei”, menționează CNA.

De asemenea, Centrul Național Anticorupție recomandă autorilor anexarea la materialele dosarului de însoțire a proiectului a protocolului de negocieri privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale.

Experții CNA afirmă că proiectul de hotărâre „întrunește doar parțial rigorile de tehnică legislativă și transparenţă decizională, iar acestea sunt condiții primordiale în promovarea oricărui act normativ”.
Efectuarea auditului la SA Moldovagaz este parte a acordurilor la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, Gazprom și Moldovagaz cu privire la contractul pe termen lung de furnizare a gazului în țara noastră.
Auditul urmează să stabilească suma datoriei Moldovei către Gazprom pentru combustibilul furnizat țării în anii precedenți. Între Guvernul Republicii Moldova și Gazprom există anumite nepotriviri în ceea ce privește suma datoriei acumulată pentru gazul deja consumat.
Potrivit viceprim-ministrului, după stabilirea termenelor controlului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale împreună cu Agenția Proprietății Publice vor organiza o licitație internațională pentru selectarea unei firme de audit.