Fiind întrebată la un post local de televiziune dacă Krasnoselski i-a expediat o scrisoare în care solicită ca cei doi să se întâlnească, Maia Sandu a negat acest lucru.
“Nu am văzut nicio scrisoare. Nu recunoaștem alegerile, sunt neconstituționale și nu le recunoaștem legale”, a declarat ea.
Mai mult ea spune că nu vede necesitatea unei discuții cu liderul transnistrean.
“Nu am planificată această întâlnire cu Krasnoselski și toate discuțiile pe care le avem în contextul rezolvării anumitor probleme ale cetățenilor de pe malul stâng se fac în cadrul existent, cu Biroul de Reintegrare. Uneori, când există probleme serioase, așa cum s-au întâmplat atunci când a fost criza gazelor și atunci când nu era clar dacă va fi furnizate gaze după 1 noiembrie, atunci a fost o discuție telefonică între doamna prim-ministru și domnul Krasnoselski. Nu am această întâlnire planificată (cu Vadim Krasnoselski – n.n.) și nu văd necesitatea ei”, a declarat Maia Sandu.
Întrebată care este poziția șefului statului că ambasadorul rus, oleg VBasnețov, a fost în Transnistria și l-a felicitat pe Krasnoselski că a câștigat alegerile și că nu a urmat decât o notă de protest a Ministerului de externe de la Chișinău, maia sandu a declarat.
“Poziția autorităților a fost exprimată foarte clar de către Ministerul de Externe, așa cum cere norma și am calificat aceste gesturi ca neprietenoase. Ministerul de Externe a solicitat tuturor ambasadelor, înainte de acest eveniment, să nu participe și acei care au fost identificați ca potențiali așa-ziși observatori au fost întorși acasă de la aeroport”, a răspuns Maia Sandu.
În alt context, fiind întrebată dacă NATO este o perspectivă pentru Republica Moldova, Maia Sandu a răspuns negativ.
“Noi avem scris în Constituție că suntem o țară neutră și nu există o inițiativă de a schimba constituția. Deci nu reprezentăm niciun pericol militar pentru nimeni. Noi ne dorim pace”, a spus ea.
Amintim că acumj câteva zile liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a anunțat că i-a trimis o scrisoare Maiei Sandu, în care a solicitat o întâlnire personală până la sfârșitul anului 2021.
Krasnoselski a menționat că, în perioada noiembrie 2020 - decembrie 2021, a trimis o serie de adresări oficiale directe către Președintele Republicii Moldova, „fiecare dintre ele conținând literalmente apelul la o intensificare a dialogului bilateral”.
Potrivit acestuia, solicitări cu un conținut similar au fost transmise de șefii executivului și Consiliului Suprem al Transnistriei colegilor lor din Republica Moldova, însă până acum toate apelurile părții transnistrene au rămas fără răspuns.
Krasnoselski a declarat că Chișinăul a fost cel care a cerut de la mediatorii internaționali anularea întâlnirii în formatul ”5+2” programată pentru noiembrie, iar apoi a încetat în general participarea la dialogul cu Transnistria după demiterea reprezentantului său politic.