CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Președintele Maia Sandu, împreună cu liderii țărilor din cadrul Parteneriatului Estic, s-a pronunțat pentru o integrare mult mai profundă a acestor țări în cadrul Uniunii Europene.
"Eu mi-am exprimat încrederea că anume acest Parteneriat Estic va fi platforma cu ajutorul căreia noi vom putea moderniza țara și, de asemenea, vom putea deveni o zonă mai puternică în fața provocărilor secolului XXI", a declarat șeful statului în cadrul vizitei sale la Bruxelles.
Declarațiile sunt încurajatoare, dar este oare așteptată Republica Moldova în Uniunea Europeană de către cineva cu adevărat?
Răspunsul la această întrebare l-a oferit politologul Ian Lisnevschi în studioul Sputnik Moldova.
"Trebuie să înțelegem, mai întâi de toate, ce se întâmplă pe arena politicii mondiale. Toate instituțiile internaționale și cele europene se confruntă cu o criză economică, din cauza pandemiei. Țările europene se preocupă acum, mai presus de toate, de bunăstarea propriilor cetățeni, dar nu de cea a partenerilor externi, mai ales de acei care abia aspiră să devină membri UE", a explicat politologul.
Potrivit expertului, Vestul este acum destul de scump la declarații în ceea ce privește țările din Parteneriatul Estic. Mai mult decât atât, Lisnevschi a amintit poziția deja cunoscută a Bruxelles-ului, conform căreia, în următorii 20 de ani, Moldova, Ucraina sau Georgia nu sunt așteptate să devină membre ale UE.
"Țara noastră nici măcar nu este luată în calcul în calitate de candidat. Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de reforme, trebuie să atingem un nivel bun de dezvoltare, modernizare în toate direcțiile. Nu sunt suficiente doar declarații potrivit cărora Moldova își dorește să devină membru al Uniunii Europene", a concis politologul Ian Lisnevschi.
Expertul este convins că niciun europarlamentar nu va vota vreodată nici măcar pentru atribuirea Moldovei statutului de candidat, din simplu motiv că țara noastră este înfundată în probleme economice și de corupție, iar în zonă există un conflict înghețat și nesoluționat.
În iunie 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare doi ani mai târziu, în 2016.
În 2014 însă, în timpul negocierilor privind semnarea acestui act, fostul premier, Vlad Filat, declara că, datorită acestui acord, Republica Moldova va deveni membru al UE în anul 2020.