CHIŞINĂU, 24 dec - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că planurile ei nu includ o întâlnire cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski. Șeful statului a menționat că în cadrul Guvernului există structuri care sunt menite să mențină dialogul cu partea transnistreană.
"Există Birou pentru Reintegrare, au fost stabilite formele acceptate de dialog. Toate problemele ar trebui rezolvate în cadrul acestui format", a spus președintele la un post de televiziune.
Președintele a menționat că, în caz de necesitate, guvernul dispune de posibilități de dialog direct cu conducerea Transnistriei. Ea a amintit că în timpul crizei gazelor premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a fost în contact permanent cu Vadim Krasnoselsky.
Sandu a menționat de asemenea că la nivel interdepartamental s-a stabilit o cooperare trainică între structurile puterii celor două maluri ale Nistrului, ceea ce face posibilă soluționarea rapidă a problemelor, inclusiv în domeniul combaterii pandemiei de COVID-19.
Președintele și-a exprimat speranța că în anul viitor vor fi reluate negocierile în formatul 5+2 și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația privind drepturilor omului în Transnistria.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a încercat să se separe de Moldova înainte de prăbușirea URSS, temându-se că pe valul naționalismului țara se va uni cu România.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul prin forță, Transnistria a devenit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău. Forțele ruse de menținere a păcii au fost introduse în zona de luptă la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și ai Republicii Moldova.