Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Slusari: Agricultura Moldovei moare definitiv odată cu satele

Sectorul agricol din Republica Moldova a ajuns într-un declin total, iar satele dispar de pe harta țării, întrucât oamenii pleacă din ele definitiv, consideră
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 dec - Sputnik. În ciuda faptului că în 2021 recolta a fost destul de bună, agricultura în Republica Moldova continuă să fie nerentabilă, iar mulți producători nu au putut să-și vândă producția, astfel au fost nevoiți să arunce pur și simplu zeci de tone de fructe pe marginea drumului. Agricultorii au recurs la tăierea livezilor din cauza profitului scăzut.
De ce există o criză atât de profundă în sectorul agricol al țării? Răspunsul la această întrebare a fost dat de expertul în domeniul agriculturii, vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari.

„Agricultura Republicii Moldova este principala industrie care susține viața în regiuni. Acum este pe moarte, iar după ea dispar și satele. Asta pentru că Guvernul nu are nicio strategie de dezvoltare a acestui sector până în prezent”, a spus sursa.

Potrivit lui Slusari, guvernarea ar trebui să acorde atenție sporită salvării satelor moldovenești, să se concentreze pe dezvoltarea și sprijinirea fermelor mici și mijlocii. Actualul model de utilizare a terenurilor în țara noastră presupune munca unor asociații agricole uriașe, care au zeci de mii de hectare de teren în arendă sau proprietate, și nu le pasă prea mult de conservarea satelor și a regiunilor țării.

„Îi interesează doar pământul arabil, întreprinderile mari, vin cu utilajul lor, cu tractoriștii lor. Ce se întâmplă la sate nu-i interesează. Toată producția din raioane este exportată, iar venitul din comercializarea producției, majoritatea proprietarilor holdingurilor le transferă către companii offshore”, a adăugat sursa.

Potrivit politicianului, astăzi la nivel de stat ar trebui urgent elaborat și implementat un program de dezvoltare a satelor pentru ca acestea să nu dispară complet.
„Avem nevoie de investiții financiare consistente în sectorul agricol, pentru a sprijini fermierii mici și mijlocii, iar holdingurile agricole să fie lipsite de o astfel de asistență”, a spus expertul.
Alexandr Slusari a menționat că este necesar să se lupte împotriva monopolurilor de pe piața agricolă a țării și să se elaboreze un program pe termen lung pentru dezvoltarea infrastructurii în regiunile Republicii Moldova.
Economie
Slusari: Moldova ar putea fi lovită și de deficitul energiei electrice