CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Transportatorii anunță noi proteste în centrul Capitalei și amenință că vor suspenda un număr mare de curse regulate pe întreg teritoriul țării. Protestul repetat va fi organiza pe data de 16 decembrie. Astfel, în Piața Marii Adunări Naționale urmează să vină aproximativ 200 de microbuze.
”De la data ultimului protest și până în prezent, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale nu a întreprins nici o acțiune prescrisă de legislație pentru a efectua calculele necesare și a aproba un nou tarif pentru serviciile de transport și serviciile de autogară”, este menționat într-un comunicat emis de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.
Transportatorii afirmă că ministerul de resort nu a venit cu propuneri de a micșora din povara ce ține de de suportarea cheltuielilor excesive pe care le încasează gările. Totodată, nu a venit cu măsuri eficiente de combatere a transportului ilicit, care inevitabil vor duce la majorarea coeficientului de îmbarcare în transportul legal, nu a anulat niciunul dintre actele ilegale emise de MEI în scopul protejării activității ilegale a gărilor.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu nu a venit deocamdată cu o reacție în acest sens. Anterior însă el a declarat că poartă discuții cu reprezentanții ramurii.
"Suntem într-o comunicare permanentă cu transportatorii. Ce nu au spus transportatorii este că vor dublarea tarifului, uneori chiar mai mult. Ei cer peste un leu și ceva. Până nu voi avea calcule și informații, eu personal nu voi semna nicio majorare de tarif. Tarife din pod în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc", a declarat anterior Spînu.
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a expediat anterior un demers către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în special ministrului Andrei Spînu, în care au solicitat intervenția autorităților și majorarea tarifelor pentru călătorii.
Transportatorii susțin că ramura în care activează este practic pusă la pământ, după ce combustibilul s-a scumpit simțitor în ultimul an, numărul pasagerilor a scăzut din cauza pandemiei, iar șoferii abandonează profesia și pleacă peste hotare. Ei afirmă că pentru a acoperi toate cheltuielile ar fi nevoie de dublarea tarifelor pentru călătorie, dar își doresc în loc de asta să obțină de la guvern alte facilități, pentru a nu pune presiune pe călători. Să li se întoarcă acciza pentru motorină și TVA-ul.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.