Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin i-a vorbit lui Biden despre ”liniile roșii” și amenințările la adresa securității

”Liniile roșii”, amenințările la adresa securității și Ucraina – Putin și Biden au purtat negocieri în format online.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Președintele Rusiei Vladimir Putin i-a vorbit omologului său american Joe Biden, în timpul negocierilor online, despre „liniile roșii” și amenințările care îngrijorează Moscova. Biden, la rândul său, și-a exprimat temerile cu privire la agravarea situației în jurul Ucrainei, a comunicat consilierul liderului rus Iuri Uşakov.
După cum a menționat Ușakov, Putin i-a conturat lui Biden „liniile roșii” - avansarea în continuare a NATO spre Est și desfășurarea de armamente ofensive în Ucraina și în alte țări de la granița cu Rusia.
Liderul rus, potrivit consilierului său, i-a mai spus omologului său american că, în timp ce Washingtonul este îngrijorat de trupele rusești aflate pe teritoriu rusesc, Moscova este îngrijorată de propria sa securitate la scară globală.
Ușakov, în interpretarea sa, a transmis cuvintele președintelui Rusiei. „Putin a spus că voi, americanii, sunteți îngrijorați de batalioanele noastre de pe teritoriul rusesc, la mii de kilometri de Statele Unite, iar noi suntem cu adevărat îngrijorați de securitatea noastră, de securitatea Rusiei în sens global, la scară globală. Acesta este aproximativ ceea ce Putin a comentat la sfârșitul conversației, făcând un bilanț”, a spus el.
Răspunzând la întrebarea despre retragerea trupelor de la granițele cu Ucraina, Ușakov a declarat că „trupele rusești sunt pe teritoriul lor și nu amenință pe nimeni, despre aceasta a vorbit președintele”.
Rusia
Biden speră că la următorul summit G20 se va întâlni personal cu Putin
Putin, după cum a menționat reprezentantul Kremlinului, i-a spus direct lui Biden despre îngrijorare că Ucraina și NATO își consolidează forța militară. „În acest sens, desigur, (n.red. - Putin) a exprimat considerentele noastre cu privire la faptul că avem nevoie de anumite garanții, inclusiv garanții de ordin juridic, care să ne asigure securitatea și să creeze condiții pentru dezvoltarea noastră normală”, a adăugat Ușakov.
Biden, din partea sa, i-a promis omologului său rus că va discuta îngrijorările Moscovei în cercul aliaților SUA. Președinții au convenit să înceapă un dialog în acest sens, cu implicarea reprezentanților şi consilierilor lor, a mai menționat reprezentantul oficial al Kremlinului.