Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Urmărirea penală în dosarul ”7 aprilie”, reluată: Procuratura Generală a oferit detalii

Procuratura Generală a anunțat despre reluarea urmăririi penale în dosarul „7 aprilie”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Urmărirea penală în dosarul „7 aprilie” a fost reluată. Decizia a fost luată de procurorul general interimar Dumitru Robu, în urma informației relatate de către Boris Sprîncean în cadrul unei emisiuni televizate din data de 10 noiembrie 2021 și depunerii, ulterior, a unei sesizări la acest subiect de către deputatul Lilian Carp.
”În continuare, urmează ca procurorii PCCOCS să întreprindă acțiunile procesual-penale necesare investigării inclusiv a versiunii înaintate de către participantul la emisiune, potrivit căruia, anumite persoane pregătite aveau rolul de deturnare a evenimentelor, prin folosirea armelor de foc”, este menționat în comunicatul emis de Procuratura Generală.
Totodată, Procuratura a precizat că investigațiile vor fi efectuate inclusiv prin prisma infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă și imperativului securității naționale.
La 7 aprilie 2021, Procuratura Generală a menționat că, după evenimentele din aprilie 2009, persoanele care au pretins că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plângeri, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale
Procuratura Generală a precizat cum au fost gestionate plângerile recepționate:
în 71 cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 - exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni);
28 dosare în privinţa a 47 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată;
în restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.
Societate
Deja un mit, dar clădirile au ars pe bune: 7 aprilie 2009, cine și ce lecție a învățat
În urma examinării dosarelor în instanțele de judecată, au devenit irevocabile 26 de hotărâri, în privinţa a 45 persoane.
Dintre acestea, potrivit Procuraturii, 9 s-au soldat cu sentinţe de achitare în privinţa a 16 persoane; au fost pronunțate 2 sentinţe de încetare în privinţa a 2 persoane (o sentinţă în legătură cu decesul făptuitorului, iar alta prin stabilirea amenzii contravenţionale).
De asemenea, au fost pronunțate 15 sentinţe de condamnare în privinţa a 27 persoane, dintre care:
condamnare, cu suspendare - 9 sentinţe în privinţa a 20 persoane;
condamnare, cu executare - 3 sentinţe în privinţa a 4 persoane;
condamnare la amendă - 3 sentinţe în privinţa a 3 persoane.
Legat de evenimentele din 7 aprilie 2009, la sfârșitul anului 2020, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a 2 persoane (întoarsă la rejudecare), iar în instanţa de apel – nicio cauză pe rol, potrivit Procuraturii.
Amintim că totul a început în seara de 6 aprilie 2009, când mii de tineri s-au adunat în centrul Chişinăului, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ei s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare. Protestul a fost numit "Revoluţia Twitter" şi a fost scânteia lui 7 aprilie.
În dimineața zilei de 7 aprilie, în PMAN erau deja aproximativ cinci mii de tineri. Câţiva dintre ei aruncau cu pietre şi ouă înspre clădirea Preşedinţiei. Ulterior, au atacat maşina pompierilor, care şi-a îndreptat tunurile cu apă spre ei. Birourile din clădirea Preşedinţiei au fost vandalizate şi incendiate. Poliţiştii au revenit în forţă. În ambele tabere au fost persoane rănite.
Republica Moldova
7 aprilie 2009 în imagini: 10 ani de la protestele violente