Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul: Noile sancțiuni asupra Nord Stream 2 sunt „ilegale”

Noile sancțiuni impuse de SUA entităților care au lucrat la gazoductul Nord Stream 2 sunt „ilegale” și amenință să ruineze încercările bilaterale ale Moscovei și Washingtonului de a îmbunătăți dialogul, susține Kremlinul.
Sputnik
BUCUREŞTI, 23 nov – Sputnik, Doina Crainic. Vorbind marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat noile măsuri impuse unei companii afiliate Rusiei, precum și asupra a două nave rusești, aparent în încercarea de a proteja „securitatea energetică” a Europei.
„Sancțiunile asupra Nord Stream 2 sunt o continuare a acestui "limbaj" al sancțiunilor la care Washingtonul refuză cu încăpățânare să renunțe. Credem că este ilegal și greșit, cu atât mai mult în contextul unor astfel de încercări extenuante de a dezvolta dialogul pierdut anterior”, a declarat, într-o conferință de presă, Peskov, citat de RT.
Noile sancțiuni împotriva Nord Stream 2, anunțate luni, sunt cele mai recente dintr-o serie de sancţiuni impuse de SUA, care au încetinit semnificativ construcția și exploatarea conductei. Washington a vizat companiile implicate în construirea, întreținerea și asigurarea proiectului, printre altele. Proiectul este acum finalizat, dar nu este încă certificat.
Sancțiunile au fost criticate și de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a promis că Moscova va răspunde măsurilor. Potrivit diplomatului, țările occidentale „conduse de americani” impun restricții unilaterale motivate politic, „din orice motiv sau fără motiv”.
„În ceea ce ne priveşte, reacționăm la astfel de măsuri neprietenoase într-un mod echilibrat și adecvat”, a dezvăluit Lavrov.
Odată cu începerea funcţionării, Nord Stream 2 va trimite gaz direct din Rusia în Germania prin Marea Baltică, permițând Moscovei să trimită gaz fără a tranzita alte țări. De asemenea, proiectul va permite Berlinului să-și protejeze securitatea energetică și să facă procesul mai puțin dependent de terți, ceea ce va scădea astfel prețul.