Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pe jos sau cu autostopul? De ce sistemul de transport din Moldova riscă să intre în colaps

Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik Moldova ce se va întâmpla cu sistemul de transport public, dacă autoritățile nu vor majora tariful pentru călătorie, așa cum solicită transportatorii.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Sistemul de transport public din Republica Moldova riscă să intre în colaps, dacă Guvernul nu va aproba tarife mai mari pentru călătorii. De această părere este expertul economic Viorel Gîrbu, care a oferit un comentariu pentru Sputnik Moldova cu privire la cererea transportatorilor de a dubla prețul călătoriilor.
”Dacă tarifele nu acoperă costurile, sigur că transportatorii nu sunt obligați să lucreze, din ce bani? Să-și vândă casa? Ce să facă transportatorii ca să presteze acest serviciu? Nu o să iasă pe rute. Dacă tarifele sunt mai mici decât costurile, nimeni nu o să presteze serviciu”, a spus Viorel Gîrbu.
Totodată, expertul consideră că problema transportatorilor va lovi în primul rând în cetățeni, întrucât în lipsa transportului, oamenii vor fi nevoiți să se deplaseze pe jos sau să facă autostopul.
”Este o chestiune obiectivă, dacă prețul este prea mic, autobuzul în general nu va veni în gară. Și atunci cetățeanul ce câștigă? Noi suntem o țară săracă. Dar sunt costuri obiective și aceste costuri trebuie acoperite”, a declarat interlocutorul.
Amintim că în data de 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, se va desfășura protestul transportatorilor. Aceștia sunt nemulțumiți de politica tarifară aplicată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Potrivit transportatorilor, ultima dată, tariful pentru călătoriile în transport a fost modificat la sfârșitul anului 2019 atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.
În context, reprezentanții APOTA au precizat că în prezent, transportatorii activează cu tariful de 0,6 lei/km care este doar cu doi bani mai mare decât tariful stabilit prin raportul de expertiză la situația din august 2012, iar la baza calculelor a stat: motorina de 15,6 lei/litru și salariul șoferului de 1 200 lei/lunar. Astfel, reieșind din scumpirile în lanț care au loc în această perioadă, transportatorii spun că au ajuns în impas.
Vicepremierul Andrei Spînu a declarat anterior că transportatorii care au anunțat proteste solicită dublarea tarifelor.
"Suntem într-o comunicare permanentă cu transportatorii. Ce ei nu au spus transportatorii este că vor dublarea tarifului, uneori chiar mai mult. Ei cer peste un leu și ceva. Până nu voi avea calcule și informații, eu personal nu voi semna nicio majorare de tarif. Tarife din pod în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc", a declarat Spînu.
Spînu a precizat că mai întâi urmează să se informeze și să analizeze condițiile lor, apoi va comunica detalii.