CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Maia Sandu a ținut să atragă atenția că prețurile la gaz au crescut nu doar în Republica Moldova, ci la nivel mondial, așa că scumpirea combustibilului albastru a fost inevitabilă.
„Creșterea prețurilor este determinată de factori externi. Nu Guvernul crește prețul. Republica Moldova nu are gaze. În momentul în care noi cumpărăm aceste gaze din afara țării avem de suportat niște creșteri de prețuri, chiar dacă Guvernul a încercat să facă așa ca să fie mai mic”, a spus Maia Sandu.
Precizăm că Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat Proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, care urmează să fie supus examinării. Dacă acest proiect va fi aprobat, atunci tarifele la gaze se vor micșora cu circa doi lei pentru un metru cub de gaz.
Consiliul de administrație al ANRE își propune să abroge hotărârea din 9 noiembrie, atunci când au fost stabilite tarifele provizorii la gazele naturale și să stabilească noi prețuri. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, atunci acesta ar urma să intre în vigoare din 1 decembrie.
Conform proiectului, urmează să fie stabilite următoarele tarife:
în punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale - 5 656 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 7 834 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale - 6 022 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 8 115 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune - 6 233 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 8 331 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune - 6 551 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 8 649 de lei pentru o mie de metri cubi)
în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune (tariful pentru consumatori) - 8 161 de lei pentru o mie de metri cubi (acum tariful e 10 260 lei pentru o mie de metri cubi)
Astfel, dacă noile tarife vor fi aprobate, atunci consumatorii casnici vor plăti pentru gaz în decembrie în jur de 8 lei și 10 bani pentru un metru cub, fără TVA inclus.
Amintim că în data de 9 noiembrie, Consiliul de administrație al ANRE a aprobat tariful provizoriu reglementat pentru furnizarea gazelor naturale propuse de Moldovagaz. Astfel, moldovenii vor achita în noiembrie de peste două ori mai mult decât până acum, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei, fără TVA.