Au fost descoperite treptele, o pivniță, urme de coloane și alte vestigii. Această casă a fost construită în 1792 de către Toader Szabo. Când Bodoni a fost numit Mitropolit la Chișinău în 1806, edificiul fusese transformat în reședință eparhială.
„Este cea mai veche clădire istorică din Chișinău, descoperită până în prezent. Noi am știut despre acest lucru foarte bine. Existau documente istorice, au fost publicate imagini vechi, au fost publicate hărți. Deja s-au scris lucrări despre activitatea lui Gavriil Bănulescu-Bodoni.”, a spus reprezentantul asociației obștești ”Monumentum”, Iulian Rusanovschi.
Săpăturile au început în luna noiembrie a acestui an. Odată cu sosirea iernii, arheologii vor face o pauză pentru a se întoarce la muncă în primăvară.
Pe locul reședinței mitropolitului ar putea să apară un muzeu și o grădină publică.
„Ne dorim să ridicăm un însemn arhitectural care să reproducă imaginea vechii biserici pe de o parte, să conservăm subsolul acestei biserici pe de altă parte pe de altă parte și să o valorificăm, pentru că este cea mai veche clădire identificată prin săpături arheologice. 230 de ani are această clădire”, a mai spus Rusanovschi.