Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu: Cel mai ambițios proiect - iată ce va face până la finalul mandatului - Video

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat când va fi dată în exploatare o nouă linie electrică aeriană.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Vicepremierul Andrei Spînu a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre implementarea proiectului de asigurare a țării cu surse alternative de energie electrică. Mai exact, este vorba despre construcția unei noi linii electrice aeriane în Moldova.
”Vineri, 12 noiembrie, a fost semnat contractul pentru construcția a 158 km de linie electrică aeriană de înaltă tensiune cu circuit de 400 kw, pe direcția Chișinău - Vulcănești”, a declarat Spînu.
Potrivit vicepremierului, construcția acestei linii electrice va oferi Republicii Moldova mai multă independență prin crearea unei alternative de livrare a energiei electrice din spațiul european, mai exact din România.
”Odată construită vom putea trece mai ușor de crizele energetice, așa cum a fost criza din luna octombrie. Țara noastră trebuie să aibă surse de livrare a energiei electrice de alternativă și să fie pregătită pentru orice situație”, a menționat Andrei Spînu.
Construcția noii linii aeriene de 400 de kw de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău se realizează în cadrul proiectului de dezvoltare a sistemului electro-energetic care mai include: modernizarea stației electrice Chișinău și construcția stației back to back de la Vulcănești. Valoarea proiectului este de 270 milioane euro, care este finanțat de Banca Mondială.
Vicepremierul Andrei Spînu a mai comunicat că prin acest proiect:
Va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică.
Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România.
Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 megawatt de energie electrică.
De menționat că consumul total maxim al Moldovei este de aproximativ de 1 100 megawatt pe întreg teritoriul republicii, 800 pentru malul drept și 300 pentru malul stâng.
Totodată, Spînu a comunicat că, în urma construcției acestei linii, Moldova va deveni parte a unei piețe energetice competitive atât la nivel național, cât și la nivel regional european, ceea ce în final va însemna un preț mai mic pentru energie plătită de moldoveni și securitatea livrărilor garantate.
Potrivit rezultatelor licitației internaționale, contractul de consturcție a liniei electrice de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești - Chișinău a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.
În cadrul licitației au fost depuse inițial 10 oferte, dintre care cinci au fost descalificate pe motiv că nu întruneau criteriile solicitate, printre acestea numărându-se și o companie de stat din România.
Durata de implementare a proiectului este de trei ani și patru luni de la data intrării în vigoare a contractului, obiectivul Ministerului fiind de a avea această linie electrică aeriană funcțională până la finalul mandatului.
Se întâmplă după ce vineri, 12 noiembrie, a fost semnat un contract cu o companie indiană, privind construcția unei noi linii electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău.
Lucrările pe care le va efectua compania indiană vor costa 27 de milioane de euro, însă urmează și alte etape ale proiectului pentru care vor cheltui bani.
„Vom putea trece mai ușor de crizele energetice. Țara noastră trebuie să aibă surse de alternativă de energie electrică. (...) Vom fi conectați la rețelele României. (...) Preconizăm să avem acest proiect în funcție până la finalul mandatului”, a declarat Andrei Spînu.
Proiectul ar urma să fie implementat în 3 ani și 4 luni.