Spînu și Scrioșteanu promit construcția autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Ionel Scrioșteanu.
Sputnik
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii de la Chișinău, cei doi oficiali au discutat subiecte ce vizează domeniul transportului rutier internațional, aerian, naval și feroviar. De asemenea, s-au referit la necesitatea elaborării unor acorduri interstatale privind mentenanța, reabilitarea și construcția podurilor de șosea la frontiera Republicii Moldova cu România.
Vicepremierul Andrei Spînu a salutat prezența delegației române la MIDR și și-a exprimat interesul pentru abordarea pragmatică a proiectelor comune pe domeniile gestionate de minister.
„Ne dorim să extindem şi să deblocăm tot ceea ce a fost inițiat și lăsat. Îmi doresc și eu să ajung în România pentru a reconfirma dinamica relațiilor noastre bilaterale printr-o serie de proiecte reciproc avantajoase”, susține Andrei Spînu.
Referitor la transportul aerian, părțile au analizat posibilitatea creșterii numărului de frecvențe operate de operatorii aerieni români pe segmentul București-Chișinău-București, precum și la diversificarea destinațiilor prin operarea unor noi curse și de pe alte aeroporturi internaționale din Romania, precum Cluj, Timișoara etc.
La capitolul infrastructura drumurilor, interlocutorii au punctat mai multe idei ce țin de reconstrucția drumurilor și a podurilor de șosea la frontiera dintre țări, precum este podul Giurgiulești – Galați, care în scurt timp va fi reparat și construcția autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni.
De asemenea, în cadrul discuției a fost anunțat termenul de relansare a cursei de tren Chișinău – București, începând cu 12 decembrie curent. Ministrul Spînu a specificat că, la moment, MIDR poartă negocieri cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare, în vederea modernizării infrastructurii feroviare prin intermediul fondurilor franceze de finanțare, care prevede reabilitarea unor porțiuni de cale ferată de pe tronsonul Chișinău-Ungheni.

De la podul de flori, la poduri de piatră

La rândul său, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, a mulțumit pentru prilejul de a reveni la Chișinău, menționând că întrevederea de astăzi se înscrie perfect în ideea unui parteneriat consolidat și fortificat dintre Moldova și România.
„Trebuie sa avem mai multe întâlniri, mai multe grupuri de lucru bilaterale pe fiecare domeniu ca să înaintăm în toate proiectele enumerate. Trebuie sa punem baze solide, iar relațiile să fie de la cel mai mic nivel, la cel mai înalt”, a spus Scrioșteanu.
Într-un final secretar de stat român a concluzionat: „Trebuie sa trecem de la podul de flori, la poduri de piatră.”
La final, părțile au convenit asupra organizării, în 2022, a următoarei ședințe a Comisiei Mixte în domeniul transportului rutier, în cadrul căreia vor fi abordate subiecte de interes comun.