Cultură

Evenimente dedicate celor 200 de ani de la nașterea scriitorului rus Feodor Dostoievski

Mai multe evenimente vor avea loc în țara noastră, în contextul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Feodor Dostoievski.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. În contextul celor 200 de ani de la nașterea lui Feodor Dostoievski, mai multe instituții au decis organizarea unor evenimente dedicate marelui scriitor rus. Despre programul evenimentelor a vorbit decanul facultății de istorie și filologie USP “Ion Creangă”, Gabriela Topor, în cadrul emisiunii ”Obiectiv” de la Radio Sputnik Moldova.
Astfel, în perioada 12-13 noiembrie, Universitatea ”Ion Creangă” va participa la o conferință internațională, care în condiții pandemice va avea loc online.

”Este o conferință organizată de Institutul Literaturii Universale Gorikii a Academiei de Științe a Rusiei, în parteneriat cu Universitatea de Stat Lomonosov. Voi participa cu o comunicare privind ”formarea cititorului atent” a romanului Crimă și pedeapsă”, a povestit Gabriela Topor.

Iar în data de 4 noiembrie, Facultatea de Istorie și Filologie USP “Ion Creangă”, în parteneriat cu Facultatea de Litere a universității Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din Kazahstan, dar și Universitatea din Cerepoveț, a organizat o conferință internațională studențească, de asemenea, dedicată operei lui Dostoievski. Evenimentul a întrunit 15 universități din opt țări, precum: Polonia, Ucraina, Belarus, Rusia, Azerbaidjan, România și Republica Moldova.
Totodată, profesorii și studenții de la facultatea de istorie și filologie USP “Ion Creangă” vor participa la o activitate organizată de Centrul rus pentru Cultură și Știință, împreună cu Universitatea din Bălți, în cadrul căreia va fi organizată o prelegere publică, de asemenea, dedicată vieții și operei lui Feodor Dostoievski.
În timpul apropiat, Facultatea de Istorie și Filologie USP “Ion Creangă” va organiza o conferință studențească dedicată lui Feodor Dostoievski cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea scriitorului.

Feodor Dostoievski s-a născut 30 octombrie/11 noiembrie 1821, la Moscova. Este unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.

Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane, ”Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, ”Frații Karamazov” și ”Demonii”, precum și nuvela ”Însemnări din subterană”. În total, opera sa numără unsprezece romane, trei nuvele, șaptesprezece povestiri precum și numeroase alte lucrări. S-a făcut de asemenea remarcat și pentru activitatea de jurnalist.
Cărțile lui Dostoievski sunt traduse și comentate în 170 de limbi din întreaga lume. După ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre.
Feodor Dostoievski s-a stins din viață la 28 ianuarie/9 februarie 1881, în Sankt Petersburg, Imperiul Rus.
Oameni, locuri și istorii
A început „Toamna basarabeană” la Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin”