CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Marele regizor, scenarist şi poet Emil Loteanu, care s-a bucurat de un succes fulminant în întreaga Uniune Sovietică, ar fi împlinit astăzi vârsta de 85 de ani. Și se pare că nu a existat om care să nu fi auzit de filmele lui. Loteanu este cunoscut în primul rând pentru capodoperele sale din cinematografia internațională: ”O șatră urcă la cer”, ”Poienile roșii”, ”Gingașa și tandra mea fiară”, ”Ana Pavlova” și altele.
Copilăria lui Loteanu
Emil Loteanu s-a născut în 1936 în localitatea Clocușna din raionul Ocnița. Strămoșii pe linie paternă ai reputatului regizor proveneau din Bucovina. De altfel, prin venele lui a curs sânge ucrainean, moldovenesc, rus și polonez.
Bunicul lui deținea o moară, familia fiind considerată destul de înstărită. Când teritoriul în care locuiau a fost anexat la URSS, moara a fost naționalizată, exista riscul să fie confiscată toată averea, precum și riscul represiunilor. Așa că familia Lotoţchi (acesta a fost numele său inițial) s-a mutat la București și și-a schimbat numele în Loteanu. După moartea tatălui, Loteanu a decis să se mute în URSS. O vreme el nu a avut un loc stabil de trai: înnopta prin depozite și cămine. La începutul anilor 50, viitorul regizor pleacă la Moscova unde a studiat regia.
Studiile și activitatea maestrului Emil Loteanu
În perioada 1954-1962, Emil Loteanu a studiat actoria la Școala Teatrală de pe lângă Teatrul Academic de Artă (MHAT) din Moscova. În paralel, din 1956-1962 a urmat cursuri de regie la Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din capitala URSS.
După absolvire a fost angajat la studioul Moldova-film, iar între 1973 și 1983 a fost regizor la celebrul „Mosfilm” de la Moscova.
A revenit în Moldova în 1985. Peste doi ani devine președinte al Uniunii Cineaștilor - funcție pe care a deținut-o până în 1992.
Creația lui Loteanu
"Lăutarii", " Anna Pavlova", „Dulcea şi tandra mea fiară", „Luceafărul", "Poienile roşii" sunt cele mai cunoscute opere cinematografice ale lui Emil Loteanu.
Dar a încununat toate aceste opere pelicula "O șatră urcă la cer", scenariul căruia a fost creat în baza mai multor nuvele ale scriitorului rus Maxim Gorki. Filmul prezintă povestea de dragoste dintre frumoasa țigancă Rada și hoțul de cai Zobar, așa cum este descrisa la începutul nuvelei "Makar Ciudra" a lui Gorki.
Moartea regizorului
Loteanu, care astăzi ar fi împlinit vârsta de 85 de ani, a dus faima țării în întreaga lume. Regizorul era considerat un adevărat despot pe platoul de filmare și un romantic incurabil, un om sensibil și bun în viața de toate zilele - așa era marele artist pentru cei din anturajul său...
Emil Loteanu a încetat din viață la data de 18 aprilie 2003, într-un spital din Moscova, fiind înmormântat la cimitirul Vagankovo din capitala Rusiei.