CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Moara veche din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, va fi reparată. La 127 de ani de la lansare, moara are nevoie de restaurare, iar suma alocată de partenerii externi pentru renovarea obiectivului ajunge la 40 de mii de euro. Există totuși o problemă care împiedică începerea lucrărilor - absența unui antreprenor.
„Aceasta este o clădire veche și avem foarte puțini specialiști care ar putea face restaurarea completă a unei mori de vânt. Dar sper că vom găsi totuși specialiști buni care vor putea reface moara de vânt pentru a o face să funcționeze”, a precizat primarul localității, Ilie Chiosea.
Moara de lemn care folosește energia eoliană în activitatea sa a fost construită în satul Gaidar în 1894. Multă vreme, moara a fost în gestiunea sectorului privat și s-a transmis din generație în generație. În prezent, moara aparține autorităților locale, după ce a fost cumpărată de la foștii proprietari.
Vasilii Topal a deținut moara prin moștenire timp de aproximativ 40 de ani. Acesta a primit-o de la tatăl său, iar acesta din urmă - de la tatăl său.
„Mi-a ajuns ca moștenire în 1982. Aveam 36 de mori de vânt în satul nostru, a noastră și încă una erau două din cele mai mari mori. Altele au fost distruse, iar oamenii veneau adesea aici cu căruțele, făceau făină din grâu și porumb. Am decis să o vindem Primăriei ca să poată fi păstrată pentru sat. Nu avea cine să aibă grijă de ea și nu am vrut să se destrame - aceasta este, totuși, o moștenire de familie, o amintire de la bunicul meu. În 1971, tatăl a decis să repare moara, pentru că din copilărie a fost atașat de ea. Această moară a salvat familia de foame”, povestește Vasilii Topal pentru Sputnik Moldova.
În prezent, deși moara este practic în stare de funcționare, autoritățile locale au decis restaurarea completă a obiectivului. La fel, va fi construită casa morarului, o fântână și gard.
Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia
© Sputnik / Maxim Topal
Localnicii sunt bucuroși că moara din sat va rămâne în istorie și va deveni o piatră de hotar importantă în povestea vieții și culturii găgăuzilor. În plus, va atrage turiști.
„Moara nu mai funcționează de la începutul anilor 2000. Atunci au fost înlocuite doar câteva roți dințate, dar axul principal și axul care rotește pietrele de treierat sunt cele de la începuturi. Decizia de a fi restaurată este foarte bună. Ne bucurăm că se va păstra vie această memorie istorică pentru sat”, spune paznicul morii Fiodor Balkanî.
Pentru localnici, moara de vânt este una dintre principalele obiective culturale ale satului, unde astăzi sunt organizate evenimente, sărbători și diverse festivaluri. În plus, moara satului Gaidar este una dintre cele mai recunoscute obiective turistice din Găgăuzia.
Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia
© Sputnik / Maxim Topal