Pasiune incurabilă: O fostă profesoară din Soroca croșetează adevărate opere de artă

Cu multă migală și imaginație, o fostă profesoară din Soroca a creat numeroase lucrări manuale inedite, care stârnesc admirația celor care-i calcă pragul.
Sputnik
Ala Morari din satul Ţepilova, raionul Soroca, și-a descoperit pasiunea pentru lucrul manual în anii 90, când, fiind constrânsă de lipsa de bani, a început să croșeteze și să-i împletească hăinuțe fetiței sale.
„Prin anii 90 era mare criză de hăinuţe. Şi cred că acest lucru mi-a dat un imbold. Timpul liber şi criza aceasta m-au făcut să încep a tricota”, susține meșterița.
Apoi îndeletnicirea a devenit parte din rutina zilnică. Ala Morari mărturisește că a moştenit îndemânarea şi răbdarea de la mama și bunica sa.
“Bunica ţesea “ţoluri” și am și câteva lucrări de-ale mamei pe care le-a croşetat, printre care prosoape şi feţe de mese. Prosoapele de nuntă cu “horboţică” de jur în prejur erau pe atunci o avere. Sunt prosoape care valorau aproximativ cât un covor. Câtă muncă era în ele”.
Umbrelă creată de Ala Morari
Fosta profesoară mânuiește cu dibăcie croşeta şi andrelele, transformând firele în diverse accesorii sau obiecte de îmbrăcăminte. Toate lucrările ei sunt unice şi speciale.

O lucrare poate să o facă într-o zi, însă uneori procesul se întinde luni de zile. De exemplu o față de masă, care presupune o muncă complexă, a fost realizată într-o iarnă.
Față de masă creată de Ala Morari

“Împletitul mă relaxează, îmi dă putere, îmi şterge gândurile rele. Nu trebuie să cauţi timp, uneori timpul te găseşte. Dacă nu am inspiraţie, în ziua aceea nu mă apuc de împletit”, susține meșterița.

Femeia este convinsă că un lucru realizat manual spune multe despre starea meșterului în procesul de muncă.

„În fiecare punct, în fiecare ochi este un gând ascuns acolo. Contează foarte mult cromatică lucrării. Uneori poţi să citeşti gândurile persoanei care a executat lucrarea. Dacă sunt culori mai întunecate, mai şterse, cred că nu îi era prea bine la suflet omului acela. Dar dacă sunt culori aprinse avea soare în suflet, era bine. Foarte mult spune o lucrare executată manual, desigur dacă vrei să o înțelegi.”

Pe lângă tricotat, fosta profesoară mai și brodează. Așa și-a transformat casa într-un adevărat muzeu, iar lucrările inedite bucură ochii celor care îi vin în vizită.
Ala Morari și-a transformat casa într-un adevărat muzeu
Mâinile sale iscusite mânuiesc cu siguranţă acele, fără să greşească pasul.
Icoană realizată de Ala Morari
Se simte fericită că încă mai există oameni care simt vibraţiile unui lucru muncit. A simțit acest lucru și atunci când activa la școală în calitate de profesoară.
„Ce mai mare plăcere era atunci când descopeream talentul acesta în copii. Foarte tare erau entuziasmați că o să facă ceva cu mâinile lor. Aveam o bucurie, fiindcă știam că munca mea dă roade”.
O fostă profesoară din Soroca realizează adevărate opere de artă
Ala Morari tricotează, croşetează sau brodează cu plăcere oricând are ocazia. Femeia este convinsă că lucrările manuale pot merge în pas cu timpul.
Umbrelă creată de Ala Morari
Dar trebuie păstrate cu sfințenie și motivele tradiționale.
“Ar putea fi înființate pe lângă casele de cultură care stau închise sau pe lângă biblioteci niște cercuri. Să aibă oamenii ocupaţie. Să aibă femeile nu numai de lucrat la pământ, dar și un loc unde să se relaxeze, să deprindă ceva. Sunt sigură că oamenii ar veni. Nu ar trebui promovată arta populară numai pe la festivaluri. Noi trebuie să trăim cu asta”, spune Ala Morari.
Femeia afirmă că ține mult la lucrările pe care le-a realizat de-a lungul anilor și le păstrează ca pe o adevărată comoară.
“Eu cu asta şi trăiesc. Lucruri scumpe nu am, dar lucrările mele sunt peste tot în casă. Pentru mine ele sunt cu adevărat valoroase şi scumpe.”
O fostă profesoară din Soroca realizează adevărate opere de artă