CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Rusia condamnă cu fermitate glorificarea în Moldova a complicilor criminalilor naziști. Declarația a fost făcută de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova.
Pe monumentul care a fost inaugurat cu onoruri militare, cu orchestră și cu participarea reprezentanților Ambasadei României, a fost inscripționat:
„Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei de către armata României”. Adică, în cinstea invaziei ocupanților naziști pe teritoriul URSS în 1941. Acest monument inițial a fost ridicat în anul 1937, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la luptele de lângă Mărăști și Mărășești, unde armatele rusă și română au luptat împreună în timpul Primului Război Mondial.
„Condamnăm cu fermitate acest fapt flagrant de glorificare a complicilor criminalilor naziști. El a provocat dezaprobare chiar în Moldova, al cărei popor cinstește cu sfințenie eroismul soldaților sovietici, în primul rând a soldaților săi. De ce autoritățile actuale uită de asta? Facem apel la Chișinăul oficial să nu urmeze îndrumarea forțelor revanșiste, încercările acestora de a falsifica istoria, de a insufla toleranță în raport cu propaganda directă a ideilor naziste”, a spus Zaharova.
Anterior și Ambasada Rusiei în Moldova a condamnat transformarea monumentului dedicat evenimentelor Primului Război Mondial de la Chișinău într-un „monument” al criminalilor naziști ai regimului Antonescu.
„Împărtășim reacția forțelor sănătoase ale societății moldovenești, care au condamnat acest caz flagrant de glorificare a călăilor lui Hitler într-o țară care a pierdut circa 200 de mii de oameni în războiul împotriva fascismului, inclusiv femei, bătrâni și copii”, menționează misiunea diplomatică într-o postare pe Facebook.
„Cei care încurajează păstrarea memoriei celor vinovați de moareta și torturarea populației pașnice și ostaticilor militari, ascunzându-se patetic în spatele „nobilei misiuni de eliberare a Basarabiei de bolșevism”, merită mustrare în contextul evaluării globale a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, realizate prin sentințele aspre ale Tribunalului de la Nürnberg”, a punctat ambasada.