CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Este mai contagioasă, dar mai puțin fatală decât varianta Delta. Așa a fost calificată AY.4.2 - noua mutație a virusului de către Ministerul Sănătății din Israel, depistată săptămâna trecută la un băiețel de 11 ani din Republica Moldova.
Potrivit presei locale, ministerul israelian a raportat că, conform investigațiilor inițiale, subvarianta este cu 15 la sută mai contagioasă decât varianta originală Delta, însă nu pare a fi mai fatală și nu este rezistentă la vaccin.
Primul caz de AY.4.2 în Israel a fost identificat săptămâna trecută la un copil care a călătorit în țară din Republica Moldova. Oficialii din domeniul sănătății au spus că până în prezent, în Israel au fost depistate doar șase cazuri de noua mutație a Deltei. Acestea au fost aduse din străinătate și nu au fost observate careva semne de răspândire a AY.4.2 în țară.
Tulpina AY.4.2 a fost identificată pentru prima dată luna trecută în Marea Britanie.
Deși experții nu cred că tulpina este, în prezent, deosebit de îngrijorătoare, ei monitorizează dezvoltarea acesteia.
În cadrul unui briefing, Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit a declarat că noua tulpină reprezintă, în prezent, șase la sută din toate cazurile de COVID-19 detectate în țară și se află „pe o traiectorie în creștere”.
Tulpina Delta rămâne ”cea mai dominantă variantă în ceea ce privește circulația globală”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul unei sesiuni publice.
”Delta este dominantă, dar Delta evoluează”, a explicat ea, observând că, cu cât virusul circulă mai mult, cu atât este mai probabil să sufere mutații.
Amintim că în data de 19 octombrie o nouă formă de mutație a variantei Delta a fost depistată în Israel la un băiat de 11 ani din Republica Moldova. Diagnosticarea cu noua formă de mutație a fost posibilă în timpul testării la COVID-19. Rezultatul analizei, la secvențierea genomului, a indicat că este purtător al tulpinii Delta, mutația AY4.2. Drept urmare, copilul a fost izolat și plasat sub supravegherea medicilor.
În urma acestui caz epidemiologul Ala Tocarciuc a venit cu o reacție privind prezența noii mutații pe teritoriul țării noastre. Atunci, specialistul în sănătate a precizat în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova că este prematur să spunem că mutația tulpinii Delta nu este periculoasă, întrucât specialiștii în sănătate încă nu dețin suficientă informație referitor la această mutație.