CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Despre mutația tulpinei „Delta”, care ar putea fi mult mai contegioasă decât varianta originală, deocamdată nu prezintă pericol, se cunosc foarte puține informații, iar specialiștii nu pot spune cel puțin în aceste momente care ar putea fi consecințele ei. Declarația a fost făcută de epidemiologul Ala Tocarciuc în studioul Sputnik Moldova.
Precizările specialistul vin în contextul în care în această săptămână a fost descoperită prezența mutației „Delta” la un copil din Moldova, care a plecat în Israel.
Ala Tocarciuc susține că deocamdată nu este vreun motiv de panică.
„Ministerul Sănătății din Moldova trebuie să monitorizeze și să identifice în mod constant noile tulpini ale coronavirusului care apar în țara noastră. Mutația, care a fost adusă din Moldova în Israel, nu cauzează prea multe îngrijorări astăzi, deoarece această variantă a tulpinii este foarte puțin studiată”, a precizat Ala Tocarciuc.
Specialistul a precizat că mutația urmează încă să fie studiată, iar apoi vom ști exact la ce consecințe am putea să ne așteptăm în următoarea perioadă.
„Mutația astăzi se încadrează în categoria tulpinilor de coronavirus de interes și nu a fost încă clasificată drept îngrijorătoare. Este prea devreme să vorbim despre această mutație, dar nu pentru că nu este periculoasă, ci pentru că nu avem informații despre ea”, a menționat specialistul.
Amintim că marți seara Israelul a depistat primul caz de mutație a variantei Delta la un copil de 11 ani din Moldova. Diagnosticarea cu noua formă de mutație a fost posibilă în timpul testării la COVID-19. Rezultatul analizei, la secvențierea genomului, a indicat că este purtător al tulpinii Delta, mutația AY4.2. Copilul a fost imediat izolat și se află sub supravegherea medicilor.
Anterior, oamenii de știință britanici au anunțat apariția unei noi tulpini de coronavirus AY.4.2, care poate fi cu 10-15% mai infecțioasă decât tulpina „Delta”. Astfel, noul tip de coronavirus ar putea deveni cel mai periculos și infecțios din lume.