Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maia Sandu a promulgat ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul

Ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul a fost promulgată de președintele țării. Ce spune Președinția despre această lege.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. După mai multe discuții în jurul Convenției de la Istanbul, președintele Maia Sandu a promulgat astăzi Legea cu privire la ratificarea documentului.
Deși oficial documentul ar lupta pentru prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor, mai multe state au atras atenția că aceasta dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
Președinția a precizat că țara noastră devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică Convenția de la Istanbul.
„Țările care au ratificat Convenția se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu”, se menționează într-un comunicat de presă al Președinției.
Amintim că săptămâna trecută, deputații din majoritatea parlamentară au votat în lectură finală ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de ratificarea Convenției pe care nu au susținut-o.
Bulgaria, Slovacia, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Ungaria, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan și Armenia, membre ale Consiliului Europei, au refuzat anterior să ratifice această convenție.
Convenția de la Istanbul sau Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost criticată de nenumărate ori de către slujitorii bisericii. În context, și mitropolitul Vladimir a menționat într-o declarație publicată de Mitropolie că se arată îngrijorat de situația în care s-a pomenit țara și de unele legi pe care le adoptă guvernarea.
„Biserica atrage atenția în mod special autorităților asupra momentului crucial din istoria neamului! Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru”, a precizat mitropolitul.
Convenția a fost criticată dur și de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care au depus marți și o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Deputatul Grigore Novac a menționat că scopul Convenției este unul camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova.
Societate
Mitropolia Moldovei, împotriva ratificării Convenției de la Istanbul
Totuși, președintele Maia Sandu, în cadrul primei ediții a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie, a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlamentul Republicii Moldova și a menționat că, „combaterea violenței asupra fetelor și femeilor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru țară și pentru întreaga societate”.