Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Arhiepiscop ortodox: Restricțiile impuse de autorități în Biserică - o blasfemie

Arhiepiscopul Petru de Ungheni și Nisporeni despre ultima decizie a CNSP: "ni se indică cum să ne împărtășim, cum să sărutăm sfintele icoane, cum să mergem la biserică - e o blasfemie totală a celor sfinte".
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Exact la o săptămână după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat Hotărârea nr. 62 din 22 septembrie 2021 ce impune un stric de restricții în activitatea Bisericii, un episcop ortodox vine cu reacție dură.
Este vorba de arhiepiscopul Petru de Ungheni și Nisporeni din cadrul Mitropoliei Moldovei, care și-a făcut publică pe pagina sa de Facebook opinia referitor la restricțiile impuse în biserică de reprezentanții puterii.
"Faptul că ni se indică cum să ne împărtășim, cum să sărutăm sfintele icoane, cum să mergem la biserică e o blasfemie totală a celor sfinte", scrie episcopul Petru.
El afirmă că membrii Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică au intervenit cu restricții în activitatea Bisericii, inclusiv interdicția ca ortodocșii să se împărtășească, din prisma politicului și socialului, dar nu și a trăirii duhovnicești.

"Îmi aduc acum aminte de un cuvânt al Cuviosului Serafim Rose, un sfânt contemporan, trecut la veșnicie în 1982, care parcă se referă la vremurile noastre: „Neortodocșii care nu se împărtășesc cu Sfintele taine și nu participă la viața activă a Sfintei Biserici, nu pot înțelege lucrările tainice și folositoare ale Bisericii. De aceea se străduiesc mulți dintre ei ca să explice lucrările și evenimentele Bisericii sub aspect politic”. Or, tocmai acest lucru îl fac astăzi membrii comisiilor de sănătate, explică tot prin prisma politicului și a socialului, dar nu și a duhovnicescului", a scris arhiepiscopul Petru.

El afirmă răspicat că atât clerul, cât și enoriașii acceptă și respectă restricțiile anticovid impuse de autorități, cu excepția celor care aduc atingere credinței creștin-ortodoxe.

"Noi nu spunem că nu există boală, noi nu spunem că nu e nevoie de igienă corespunzătoare și anumite măsuri de protecție. Desigur că ne-am conformat și ne conformăm anumitor recomandări, care nu atentează la sfințenia bisericii și nu aduce blasfemie. Dar e total greșit ca din cauza bolii să ne îndepărtăm de Dumnezeu și Biserică. Însuși Hristos spune la un moment dat, în capitolul 24 al Evangheliei după Matei, când vorbea de căderea omenirii de la sfârșitul veacurilor că „vor fi boli și ciume”. Și nu ne spune Hristos ca în aceste situații să ne îndepărtăm de El, ci din contra, să ne apropiem de El și de sfințenie prin pocăință", afirmă arhiepiscopul Petru.

Editoriale
Restricțiile anticovid, bâta cu care Sandu lovește în Biserică
El arată că este inadmisibil ca într-o perioadă grea, de pandemie bisericile să fie închise și lumea să fie îndepărtată de sfintele slujbe.
"De aceea nici într-o altă perioadă pandemică, din istoria omenirii, bisericile nu erau închise, lumea nu era îndepărtată de la sfintele slujbele. Căci se înțelegea rolul și importanța Bisericii, prin rugăciunile și slujbele ei de dobândirea sănătății, tocmai în asemenea situații de grea încercare prin boală. Și apropo, Cuviosul Paisie Aghioritul spune: „Prezența bolilor și a epidemiilor la scară largă, adică în întreaga lume (așa cum e și astăzi), vădește tristul fapt că nu un om, doi sau trei, ci întreaga omenire se îndepărtează sau chiar e îndepărtată de Dumnezeu. Iar prin boală Dumnezeu, ca printr-o funie, ne trage de la pierzare, spre limanul mântuirii”. Cât de clar spune Sfântul Paisie, dar cât de greu înțeleg unii că prin boală omul este chemat din nou la Tatăl Ceresc pe care l-a părăsit. Și cum putem veni și ajunge la Dumnezeu, decât dacă nu prin biserică și slujbele ei. Or, tocmai de la acestea ne împiedică, pretinșii binevoitori ai omenirii, care cică îi doresc grabnica însănătoșire omului. Însă departe de Dumnezeu, de Biserică, de Sfânta împărtășanie, de sfintele icoane și moaște, nu avem cum să ne facem sănătoși", afirmă arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni.

Nu suntem de acord cu noile hotărâri și recomandări care denigrează biserica

În concluzie, episcopul Petru afirmă: "Așadar, concluzionând spunem că nu suntem de acord cu noile hotărâri și recomandări care denigrează biserica și sfințeniile ei. Nu suntem de acord și condamnăm vehement faptul că oameni străini de Biserică și tainele ei, hotărăsc cum trebuie înfăptuite unele lucrări sfinte și mântuitoare în Biserică".
Totodată episcopul Petru se pronunță pentru dialog între Biserică și autorități: "Cred că în asemenea situații e nevoie de un dialog constructiv, de o conlucrare între reprezentanții Bisericii și autoritățile publice centrale sau măcar locale. Și o colaborare amiabilă cu siguranță va da și roade".
Amintim că Hotărârea nr.62 din 22 septembrie 2021, adoptată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, stabilește "măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19" în "desfășurarea activității cultelor religioase".
Prin acesta, autoritățile limitează sau, mai corect spus, interzic de fapt accesul credincioșilor la slujbele religioase. Subpunctul 12.2 al aceste Hotărâri stabilește: "admiterea în interiorul lăcașurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană şi o distanță fizică de siguranță de minimum 1 (unu) metru între persoanele participante la activitățile religioase (cu excepția slujitorilor de cult)".
Subpunctul 12.7 al respectivei decizii prevede "evitarea contactului și a sărutării obiectelor de cult". Adică creștinii ar trebuie să renunțe la sărutarea icoanelor și Sfintei Cruci.
Dar cea mai mare ingerință în activitatea Bisericii se conține în următorul subpunct (12.8.) al respectivei Hotărâri: "neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcașului de cult", prin asta interzicând-le creștinilor să ia nafură și agheasmă și să se împărtășească.
Coronavirus
Moldova: Hotărârea CNESP nr. 62 - noi RESTRICȚII din 1 octombrie - TEXT INTEGRAL