Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Datornicii nu vor mai fi evacuați din case în perioada rece a anului: Proiect de lege

Deputații au votat în prima lectură un proiect de lege privind procedurile de evacuare a debitorilor în perioada rece a anului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Datornicii nu vor mai fi evacuați din case în perioada rece a anului, în cazul în care aceștia nu dispun de o altă locuință în care s-ar putea muta. Un proiect în acest sens a fost votat ieri în prima lectură în Parlament.

”Prevederile se conțin în proiectul de modificare a Codului de Executare al Republicii Moldova, inițiativă legislativă a președintelui țării”, este menționat într-un comunicat emis de Parlament.

Totodată, debitorul care este proprietarul imobilului și care urmează să să-și piardă această proprietate în urma unei decizii executorii judecătorești nu va putea fi evacuat din locuință în timpul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică.
Politică
Noul Cod Feroviar, votat în prima lectură: Ce prevede
În același timp, proiectul propune extinderea listei bunurilor și veniturilor debitorului, care nu pot fi urmărite de executorul judecătoresc. Este vorba despre bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, cu condiția că valoarea fiecăruia să nu depășească suma de 5000 de lei. Lista a mai fost completată cu bunurile copiilor datornicului, obiectele de cult religios, verighetele sau alte obiecte care au o valoare sentimentală sau personală.
Potrivit proiectului de lege, în cazul în care debitorul este agricultor, nu pot fi urmărite alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.
De asemenea, a fost modificată procedura de evacuare silită a bunului imobil.
Proiectul de lege urmează a fi examinat în lectura a doua.
Societate
Demisii în lanț în sistemul de învățământ: Ce-i nemulțumește pe angajați