Coronavirus

Noile restricții care vizează sălile de fitness

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică anunță noi restricții pentru sălile de sport și fitness. Iată cum vor activa acestea în dependență de localitatea în care se află.
Sputnik
CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik. Noi reguli pentru centrele de sport și fitness din orașele unde este stabilită alertă galbenă. Potrivit Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, acestea vor trebui să activeze cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 4 m2 pentru fiecare persoană. Sălile de sport și fitness care vor să activeze la capacitate maximă vor trebui să ceară de la clienții lor certificatul COVID-19.

Sălile de sport și fitness care se află în localitățile unde este instituită alertă portocalie își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 m2 pentru fiecare client, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Totodată, se sistează antrenamentele de grup.

În localitățile unde este instituită alertă roșie, centrele de sport și fitness își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 m2 pentru fiecare client, cu obligația ca toți clienții să prezinte, la intrarea în săli certificatul COVID-19. La fel, se sistează antrenamentele de grup.
Coronavirus
Moldova: Hotărârea CNESP nr. 62 - noi RESTRICȚII din 1 octombrie - TEXT INTEGRAL

Ce este certificatul COVID - 19?

Prin certificat Covid-19 se înțelege oricare din următoarele documente:
a) certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
b) concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 de zile de la data efectuării investigației;
c) rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).

Harta țării privind pragul de alertă epidemiologică:

366 de localități - prag de alertă verde
156 de localități - alertă galbenă
311 de localități - alertă portocalie
178 de localități - alertă roșie.
Amintim că Agenția Națională pentru Sănătate Publică va trebui săptămânal să anunțe care sunt pragurile de alertă stabilite în fiecare localitate, iar Comisiile teritoriale vor trebui să adapteze măsurile restrictive în funcție de pragul stabilit de epidemiologi.

Cum se stabilește pragul de alertă:

Prag de alertă verde - mai puțin de 50 la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă galben - între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă portocaliu - între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă roșu - 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile.