Sandu a vorbit de la tribuna ONU despre Transnistria și securitatea la Marea Neagră

Președintele Maia Sandu, care se află la New York, unde participă la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, a ținut un discurs în această seară.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. La începutul discursului său, președintele a vorbit despre pandemie și schimbările climatice, iar apoi s-a referit la securitatea internațională. Ea a precizat în context că este preocupată de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre și a atins și subiectul diferendului transnistrean.
„Aici aș dori să subliniez încă o dată că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace. Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre, soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană - o problemă urgentă pentru țara mea”, a spus Maia Sandu.
În context, șeful statului a vorbit despre trupele de menținere a păcii din stânga Nistrului și și-a reiterat poziția exprimată anterior.
„În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a spus Sandu.
Amintim că în luna august a acestui an la Chișinău a venit șefului adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse Dmitri Kozak. În cadrul întrevederii cu președintele Maia Sandu, s-a discutat inclusiv despre problema transnistreană.
Reprezentantul Federației Ruse a spus că această problemă este „una internă a Moldovei”.
"Aceasta este problema voastră internă. Republica Moldova și Transnistria trebuie să ajungă la un acord. Rusia este pregătită să vă ofere asistență pentru a ajunge la un acord, nu mai mult, așa cum a făcut și înainte. Nu suntem pregătiți să prezentăm propriile noastre condiții pentru soluționarea acestei probleme, aceasta este chestiunea voastră internă"- a spus Kozak.
În plus, a fost discutată și problema legată de eliminarea muniției în Transnistria.
"Ni s-a cerut să ajutăm la soluționarea problemei transnistrene și la eliminarea munițiilor de acolo. Suntem interesați și de eliminarea acestor muniții, termenul de valabilitate a lor a expirat și nu pot fi transportate. Am convenit să cooperăm", a explicat Kozak.
În acest an, peste 98 de țări și-au anunțat participarea la Adunarea Generală a ONU la nivel de șefi de state și, respectiv, 28 la nivel de șefi de guverne, altele fiind reprezentate la nivel ministerial.
Politică
Discursul integral al Maiei Sandu la Adunarea Generală a ONU