CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. La începutul discursului său, președintele a vorbit despre pandemie și schimbările climatice, iar apoi s-a referit la securitatea internațională. Ea a precizat în context că este preocupată de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre și a atins și subiectul diferendului transnistrean.
„Aici aș dori să subliniez încă o dată că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace. Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre, soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană - o problemă urgentă pentru țara mea”, a spus Maia Sandu.
În context, șeful statului a vorbit despre trupele de menținere a păcii din stânga Nistrului și și-a reiterat poziția exprimată anterior.
„În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a spus Sandu.
Amintim că în luna august a acestui an la Chișinău a venit șefului adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse Dmitri Kozak. În cadrul întrevederii cu președintele Maia Sandu, s-a discutat inclusiv despre problema transnistreană.
Reprezentantul Federației Ruse a spus că această problemă este „una internă a Moldovei”.
"Aceasta este problema voastră internă. Republica Moldova și Transnistria trebuie să ajungă la un acord. Rusia este pregătită să vă ofere asistență pentru a ajunge la un acord, nu mai mult, așa cum a făcut și înainte. Nu suntem pregătiți să prezentăm propriile noastre condiții pentru soluționarea acestei probleme, aceasta este chestiunea voastră internă"- a spus Kozak.
În plus, a fost discutată și problema legată de eliminarea muniției în Transnistria.
"Ni s-a cerut să ajutăm la soluționarea problemei transnistrene și la eliminarea munițiilor de acolo. Suntem interesați și de eliminarea acestor muniții, termenul de valabilitate a lor a expirat și nu pot fi transportate. Am convenit să cooperăm", a explicat Kozak.
În acest an, peste 98 de țări și-au anunțat participarea la Adunarea Generală a ONU la nivel de șefi de state și, respectiv, 28 la nivel de șefi de guverne, altele fiind reprezentate la nivel ministerial.