Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Voronin și Bolea contestă la CC modificările la legea Procuraturii

Deputații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Voronin și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității legii cu privire la procuratură.
Sputnik
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională modificările la legea Procuraturii, aprobate de către majoritatea PAS. Anunțul a fost făcut de deputatul Vasile Bolea pe pagina sa de Facebook.

"Astăzi, împreună cu dl. Vladimir Voronin am semnat și am depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicităm verificarea constituționalității legii nr.102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură. Considerăm că această lege încalcă prevederile constituționale, atentează grav asupra principiilor de separare a puterilor în stat și face ingerință în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor", a scris Bolea.

Potrivit lui Bolea, ceea ce vrea să facă actuala guvernare este să subordoneze justiția și procuratura.
"Vor să aibă un Procuror General de buzunar. De aceea au scuipat în principiile statului de drept, nu au solicitat opinia și expertiza structurilor internaționale din domeniu și au trecut cu vederea criticile și opiniile societății civile", mai scrie deputatul socialist.

Modificările la legea cu privire la Procuratură

Amintim că, pe 24 august, Parlamentul a adoptat în lectură finală mai multe amendamente la Legea cu privire la procuratură.
Potrivit modificărilor operate, procurorul general poate fi eliberat din funcție înainte de expirarea mandatului de către președintele țării, la propunerea Consiliul Superior al Procurorilor, în cazul acordării calificativului „eșuat” de către comisia specială sau la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în cazul adoptării de către Consiliul Superior al Procurorilor a hotărârii de aplicare a sancțiunii disciplinare de eliberare din funcție.
Societate
CC a confirmat decizia de respingere a cererii de suspendare a Legii Procuraturii
De asemenea, mandatul Procurorului General se suspendă în cazul pornirii urmăririi penale în privința acestuia, pe perioada urmăririi penale.
În prezent, procurorul general este numit de președinte pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitatea întreruperii înainte de termen a acestuia.