Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

De ce Maia Sandu nu vrea să participe la negocierile cu Gazprom - opinie

Jurnaliștii Ghenadie Vaculovschi și Serghei Țurcan au explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova de ce președintele Maia Sandu și noua guvernare reprezentată de PAS evită să participe la negocierile cu Gazpromul pentru prelungirea contractului de livrare a gazelor.
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Jurnalistul Ghenadie Vaculovschi susține că noua guvernare și președintele Maia Sandu dau dovadă de iresponsabilitate, ezitând să participe la negocierile cu concernul rus Gazprom.
„Este o chestiune foarte serioasă și nu se poate să ai o astfel de atitudine în raport cu ea - îmi plac sau nu rușii, discut cu ei sau nu, îmi dau voie sau nu americanii să discut cu cineva. Nu. Așa nu se fac afacerile. În acest caz ei trebuie să recunoască că reprezintă nu doar poporul său, ci și interese străine”, a menționat Ghenadie Vaculovschi.
La rândul său, jurnalistul Serghei Țurcan a punctat că președintele Maia Sandu nu participă la aceste negocieri pentru că asta ar putea fi o lovitură de imagine.
„Este clar că gazul se va scumpi. Este o tendință la nivel mondial. Reieșind din asta, e logic că și președintele, și guvernul au încercat până la urmă să nu participe, pentru că aici ei nu vor obține succes. Este o poziție perdantă și ei nu înțeleg ce să facă”, a spus Serghei Țurcan.
Amintim că anterior președintele țării Maia Sandu a declarat că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre „MoldovaGaz” și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „MoldovaGaz”, a declarat Sandu.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemena declarație, menționând că fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea „Moldovagaz”, deoarece aceasta este atribuția lor.
Editoriale
Tăvălugul majorării prețurilor o va strivi pe Maia Sandu
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
Ulterior însă președintele „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că Guvernul țării noastre s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gaze naturale.
„Prețul oricum va crește având în vedere situația pe plan internațional, dar prețul pentru Republica Moldova va fi negociat inclusiv cu implicarea Guvernului", a declarat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Menționăm că contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „MoldovaGaz” expiră la 30 septembrie 2021. „Moldovagaz” activează în prezent în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Este de precizat și faptul că prețul gazului în Europa a înregistrat un nou record, ajungând pentru prima dată în istorie la nivelul de 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, potrivit ultimelor date de tranzacționare ICE Futures.