Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Permisul de sănătate - necesar la toate locurile de muncă din Italia

Obligația permisului de sănătate va fi generalizată la toate locurile de muncă din Italia, atât în sectorul public, cât și în cel privat, au anunțat miniștrii după o ședință a Consiliului.
Sputnik
BRUXELLES, 17 sept – Sputnik. „Extindem obligația de permisului verde la întregul domeniu al muncii, public și privat, și o facem din două motive esențiale: pentru a face aceste locuri mai sigure și pentru a face campania de vaccinare chiar mai puternică", a declarat reporterilor ministrul Sănătății, Roberto Speranza.Începând cu 15 octombrie, permisul verde va fi necesar la toate locurile de muncă, o dispoziție care, prin urmare, mai exclude doar pensionarii, gospodinele și șomerii.

Creșteți rata de vaccinare

Obiectivul acestei măsuri: creșterea ratei de vaccinare cât mai mult posibil înainte de apariția frigului, care riscă să declanșeze reapariția contagierilor. În acest moment, aproape 75% din populația cu vârsta peste 12 ani este vaccinată, adică 40,46 milioane de persoane.
În ceea ce privește profesorii, 93,1% sunt complet vaccinați sau au primit cel puțin prima doză, în timp ce 6,7% așteaptă această primă doză sau doză unică de vaccin Johnson & Johnson, potrivit guvernului.
Permisul de sănătate „vă va face mai liberi”, a adăugat Speranza, el fiind însă deja necesar la intrarea într-un restaurant , la cinematograf sau pe mijloace de transport pe distanțe lungi (trenuri, nave, avioane).
Editoriale
Dușanbe cu gust afgan: Despre ce au discutat membrii OTSC
Decizia guvernului se referă la „un set de 23 de milioane de lucrători, tot capitalul uman al țării”, a subliniat Renato Brunetta, ministrul funcției publice.
Italia a fost prima țară europeană grav afectată de pandemia care a ucis peste 130.000 de oameni în peninsulă și, în 2020, a condus la cea mai severă recesiune de după perioada postbelică.

Sancțiuni

Decizia de a generaliza permisul de sănătate este rezultatul unor discuții îndelungate între guvern, partidele politice care alcătuiesc marea coaliție la putere și partenerii sociali (sindicate și angajatori).
Absența unei permise de sănătate va fi sever penalizată, fără a merge totuși până la concediere.
Ministrul Speranza a precizat că testele vor fi gratuite doar pentru persoanele care sunt scutite de vaccinare din motive medicale.
Coronavirus
Infectările cu COVID-19, în creștere! Care cazuri au fost confirmate astăzi
Italia nu este prima țară europeană care a adoptat o astfel de măsură. În Grecia, începând cu 13 septembrie, angajații nevaccinați din sectoarele public și privat trebuie testați pe cheltuiala lor o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de profesia lor. Și în Slovenia, permisul de sănătate este obligatoriu pentru a lucra.
În alte țări, cum ar fi Franța, permisul este obligatoriu pentru angajații care au contact cu publicul.