Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura a propus noi modalități de restituire a banilor sustrași din sistemul bancar

Procuratura Generală a propus noi modalități de restituire a banii sustrași din sistemul bancar.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Banii sustrași din sistemul bancar pot fi recuperați pe două căi: penală și civilă, o astfel de declarație a fost făcută astăzi de Procuratura Generală.
Potrivit procuraturii, pentru a atinge acest obiectiv în Moldova, este necesară elaborarea unei strategii la nivel de Guvern sau Parlament, care să reglementeze un spectru complex de activități care ar rezulta în utilizarea instrumentarului și posibilităților ce ni le oferă legislația de procedură penală și civilă. Procuratura propune crearea unui grup de lucru pentru elaborarea Strategiei, urmând ca în căruia acestuia să fie desemnat câte un reprezentant din Procuratura Generală și procuraturile specializate implicate în investigarea fraudei bancare.
Republica Moldova
Raportul comisiei de anchetă: Din bănci s-a furat mai mult de un miliard de dolari
Potrivit departamentului, este necesar să se creeze un grup de lucru pentru a dezvolta această strategie, iar procuratura va numi un reprezentant din Procuratura Generală și procurori specializați implicați în investigarea faptelor de fraudă bancară și va prezenta poziția structurii.
Procuratura Generală susține că strategia pentru returnarea fondurilor furate din sistemul bancar, de fapt, a fost dezvoltată în timpul „statului capturat”, în anumite circumstanțe, și de către persoane necunoscute.
Potrivit Procuraturii Generale, acest document strategic a fost elaborat în iunie 2018 de Procuratura Anticorupție, CNA și Agenția pentru Returnarea Proprietăților (ARBI).
"Ulterior făcut public de către fost Procurorul General Eduard Harunjen și fost adjunctul Procurorului Anticorupție Adriana Bețișor, el niciodată nu a fost înregistrat în Procuratura Anticorupție sau Procuratura Generală, CNA sau ARBI, nu a fost aprobat prin vreun ordin comun și nici nu au fost identificate careva urme de lucru cu acest document, informațiile operative gestionate pe caz, indicând că ar fi fost elaborat în afara Procuraturii și celorlalte două instituții indicate, precum și nu de către cei ce au subscris și și-au asumat lucrarea", se arată în comunicatul emis de Procuratură.
După ce strategia a fost publicată, potrivit Procuraturii „nu au fost identificate urme de lucru cu acest document”.